תגובות לפוסט: טיפוח מחוננים ו"סוציאליזם של החינוך" https://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/ חינוך. הוראה. הסטוריה. מחוננים Mon, 04 Apr 2022 19:15:36 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1297 Mon, 05 Oct 2020 07:06:04 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1297 בתגובה על חננאל.

חננאל,
שנינו מסכימים שצריך לטפח מחוננים. ויש לזה שתי סיבות טובות:
האחת היא זו שבחרתי לדבר עליה – הגדרת המחוייבות של מערכת החינוך כלפי הילד עצמו. בין אם מדובר במענה לצרכיו כילד, בין אם מדובר בהכנתו לעתיד – אסור למערכת להסתפק בבינוניות כשהיא יכולה להוביל ילדים ליותר מזה.
השניה היא זו שאתה מדבר עליה – מדיניות לגיטימית של מדינה, שמבינה שעתודותיה נבנות בהווה. מדינה כזו, שמסוגלת להתבונן קדימה ולתכנן (ובטח יש מדינה כזו איפהשהוא בעולם) מבינה שמי שייהנה מהטיפוח הזה יום אחד יהיה החברה כולה – אותם מצטיינים שהשקענו בהם ובני משפחותיהם, אבל לא רק הם, כי לא רק הם ייהנו מפיתוח רפואי ומדעי ותרבותי. אבל אני לא בטוחה שזה קשור ל"יותר" – חושבת שזה יותר קשור ל"אחרת", להוראה אחרת, לחומרים אחרים (אחרי הכל, באמת אין סיבה טובה להכריח ילדים מצטיינים לקרוא גם "דנה נמה, דנה קמה" וגם מנהרת הזמן), להרחבת אופקים וללמידה עמוקה.
תודה שכתבת. חג שמח!

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1296 Mon, 05 Oct 2020 07:00:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1296 בתגובה על ריבי.

ריבי,
"קצת נפלה לי הלסת", את כותבת, והאמת – גם לסתי נפלה כשזה קרה. אולי נדמה היה לי שעברתי את השלב הזה בחיי, זה שבו אני צריכה להסביר את המובן-מאליו; פתאום התעמתתי עם הצורך להגיד שוב את מה שישב עמוק בנשמתי כשהתחלתי לכתוב את הבלוג הזה…
ואת מעלה פה משהו חשוב: את הבעיה הכמותית. מורה בכיתה מתמודדת עם כ-30 ילדים שונים זה מזה, וצריכה לתת להם מענה. אי אפשר להכין שיעור לכל ילד. אני גם לא מצפה לכך. אבל לא ייתכן שההתכנסות תהיה, באופן קבוע, אל המרכז-מטה. לא ייתכן – לא מבחינת המחוייבות של המערכת לילד ולא מבחינת מחוייבותה למטרותיה ולמקצועיותה.
הקניית הכלים למורים זו בהחלט עבודה גדולה וחשובה. אני יכולה לראות את המהלך שהאגף עושה בעניין, כבר כמה שנים, ולהיאנח כי הוא לא מספיק (כנראה לעולם לא יהיה), אבל אני יכולה גם לשמוח ולומר: יותר ויותר פוגשת מורים שמבקשים לדעת איך. אנחנו מתגלגלים לכיוון טוב.
תודה על הדברים, ריבי. וחג שמח שיהיה.

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1295 Mon, 05 Oct 2020 06:46:13 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1295 בתגובה על קרן אורן.

קרן,
כשאת מדברת על עזיבת הקיבוץ, את מזכירה לי קטע אהוב במיוחד מהספר "הדבר היה ככה" של מאיר שלו. הוא מספר מה אמרה סבתא שלו לנעמי קפלנסקי שראיינה אותה ל"עמוד האש": "אנחנו הולכנו למושב כי רצינו חופש ופרטיות… הרבה אנשים עוזבו את הקיבוץ והולכו למושב. אף אחד לא עוזה את המושב והולך לקיבוץ". וזה משעשע במיוחד, כי באותה שיחה מרגיזה שהביאה לפוסט הזה היה לנו גם ויכוח על השאלה האם המושב בו גדלתי הוא "פריפריה". בן-שיחי טען שלא, אני טענתי שכן: לא במובן בו עיירות פיתוח הן פריפריה, אלא במובן תרבותי. גדלתי במושב בו העריכו את מי שנהג בטרקטור וידע ליישר מסמרים (מה שממש מזכיר לי את הפוסט הזה שלך, ואת התגובה שלי עליו), את מי שהפרות שלו הניבו יותר חלב (לא כי מהל אותו במים…) והתפוזים שלו היו גדולים ומתוקים יותר. לא העריכו את מי ש"טוב בשביל ללמוד" – אפשר ממש לשמוע את הזלזול בהגדרה הזו. מבחינה זו, מושב וקיבוץ דומים. מדי.
שיהיה חג שמח, קרן יקרה, ואחריו – שנה נוספת של יצירה, שין בה טיפת בינוניות.

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1294 Mon, 05 Oct 2020 06:41:55 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1294 בתגובה על יוסי אש"ר.

א. לגמרי נכון. ההכנה של השיעור מסתעפת ומעמיקה.
ב. בעיקרון, המחוננות לא יושבת רק בריכוזי משלמי המיסים הגבוהים. אבל כן, יש משמעות לטיפוח של ילד, כי בסוף – כשבודקים יכולת של ילד (או מבוגר) בודקים את הביצוע שלו המבוסס על היכולת. ויחד עם זה, אני לא חושבת שזו הסיבה הטובה ביותר לטיפוח מחוננים… אני לא "מחזירה" להורים את מה שהשקיעו באמצעות טיפוח ילדיהם. אני חושבת שהילדים זכאים לטיפוח משום שחובתה של מדינה לדאוג לאזרחיה. זה חלק מהאמנה החברתית בין השלטון לאזרחיו.
סיבה נוספת לטיפוח יכולה להיות מדיניות ארוכת-טווח: המדינה צריכה להבין שכשהיא מטפחת את בעלי הכשרונות – בכל תחום – היא מטפחת עתודות חשובות. זה פחות קשור לצרכי הילד ויותר לצרכי המדינה. יש מי שפחות אוהבים את הטענה הזו, אבל יש לזכור שמי שייהנו משימוש בעתודות האלה הם אותם ילדים שיהיו בוגרים אז… זאת אומרת, "המדינה" היא יישות ערטילאית; מי שייהנה מפיתוחים תרבותיםם ומדעיים וכלכליים יהיו האנשים שעושים אותם.
ולגבי פילנתרופיה, אני מסכימה אתך, אבל פחות מבינה איך זה קשור לכאן…

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1293 Mon, 05 Oct 2020 06:34:37 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1293 בתגובה על יהודית.

יהודית,
הרבה מהמורים שאני פוגשת בתוכניות המחוננים והמצטיינים – בין אם בבתי הספר (כדוגמת "אמירים") ובין אם במרכזי מחוננים – "סוחבים" אתם את ההרגשה הזו, של בזבוז זמן עד עלבון. במובן מסוים, אני שמחה, כי ההרגשה הזו גורמת לנו למר – אנחנו נעשה אחרת. יחד עם זה, אני בטוחה שמי שחווה את המענה המותאם, יהיה מגוייס גם הוא למתן מענה כזה.. זוכרת תלמיד בתוכנית "אמירים" באחד מבתי הספר, שהיה מ"כוכבי" חדר המנהל – כל יומיים-שלושה היה משהו. ואז נכנסה התוכנית לבית הספר, ועם תום המחצית הראשונה אמר לי המנהל שמשהו השתנה. ולא רק משום ש"התבגר" בחצי שנה, אלא משום שחמש שעות בשבוע של מענה מתאים יצרו רגיעה. ועוד לא אמרתי כלום על הישגים…
תודה שכתבת! חג שמח ובריא

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1291 Mon, 05 Oct 2020 06:25:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1291 בתגובה על נטע.

נטע, גם אני מרגישה, כמוך, שיש תהליך של הפיכת המצוינות למילה גסה, בוודאי כשמדובר במצויינות אינטלקטואלית. ומסכימה לגמרי שזה נזק משולש – גם למדינה ולחברה, אבל גם לילדים בעודם כאלה. זה משהו שחוזר פה בתגובות ולא התייחסתי אליו בפוסט – בעיני יש למדינה עניין וזכות ואפילו חובה לטפח מצויינות לשם רווח עתידי (יודעת שיש מי שיחשוב שלא), אבל גם אם נטען שתפקידה של מערכת החינוך אינו הכשרת הילד לעתיד אלא מתן מענה לצרכיו כילד – כך או כך, טיפוח מצוינות חייב להיות שם.
תודה שכתבת. חג שמח!

]]>
מאת: חננאלhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1290 Sun, 04 Oct 2020 20:57:46 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1290 אני חולק על ההנחה הנאמרת במפורש בסוף דברייך, שאין להשקיע במחוננים יותר מאשר באחרים. ייתכן שקידום של מצטיינים יסייע בעתיד גם לאלו שאינם מחוננים בצורה לא פרופורציונלית להשקעה בפועל (נניח, במציאת תרופות וחיסונים לאי אלו וירוסים ארורים). יש לזה יותר סיכוי מאשר להשקעה הפוכה (לדאוג שכולם יצליחו בחמש יחידות מתמטיקה ע"י הורדת הרף הנדרש תוך זניחת קידומם של המצטיינים-מלכתחילה, נניח).

]]>
מאת: ריביhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1289 Sun, 04 Oct 2020 17:22:44 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1289 קצת נפלה לי הלסת מעצם העובדה שמישהו חושב שטיפוח מחוננים הוא בעיה מוסרית….טיפוח כשרונות הוא המטרה וכל אחד לפי דרכו. אי טיפוח של מחוננים מעיד על כך שאין שאיפה למצוינות כי הרי אין לה גבול וסוף….ובקשר למי שאמור לטפח מחוננים-למורים בכיתה פעמים רבות אין את הכלים לטפח אותם, חלקם אפילו הופך את המחונן לעזר למורה-סיימת מהר? עזור בבקשה לזה שלידך להבין גם.זוכרת איך בערך מפורים לא התקדמו בחומר-היו עסוקים בלהרוג את הזמן עד שכל הכיתה תדביק את החומר שהם סיימו בפורים…

]]>
מאת: קרן אורןhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1288 Sun, 04 Oct 2020 14:46:59 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1288 פוסט מצוין רחל.
אני כל כך מסכימה איתך, אני חושבת שצריך לתפח את שני צידי הפעמון.
זה מוסרי לתפח את המתקשים וזה מאוד מוסרי לתפח ולאתגר את המצטינים.
ובעניין הסוציאליזם, כנראה שההבנה הזו גרמה לי לעזוב את הקיבוץ. שיוויונות היא נהדרת עד גבול מסוים כשעוברים אותו היא מעודדת בינוניות ומחמיצה את המטרה.

]]>
מאת: יוסי אש"רhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1287 Sun, 04 Oct 2020 12:37:49 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1287 א. מורה שמתייחס למחוננים בכיתתו יצטרך באמת להבין את החומר טוב יותר (וגם בהקשר רחב יותר). זה כמובן מועיל למערכת כולה.
ב. כמה להשקיע במחוננים?
מלבד הגישה הפרקטית שמחייבת השקעה במחוננים, אני רוצה להתייחס לצד המוסרי.
יש אומרים שבגלל שמצב המחוננים טוב ממילא, הציבור/המדינה צריכים לדאוג להם פחות. יש אומרים שצריך להשקיע מאמץ שווה בכולם. לדעתי בגלל שהמדינה לא לוקחת מס גולגולת, אלא לוקחת יותר מס ככל שההכנסה גדלה, יש הצדקה להשקעה יתרה באותם שלקחו מהוריהם ויקחו מהם יותר מס. זה צודק. יש עוד שיקולים אחרים אבל המוסר דווקא בצד הזה.
אדם פרטי שלא לוקח מס מאנשים הגיוני שיחלק את תרומתו לחברה באופן שונה ממה שהוא עצמו חושב שהמדינה צריכה לעשות.
האידאולוגיה הטוענת שניהול תקין של המדינה פוטר את הפרט מעשיה אישית למען הנזקקים (ומתייחסת לפילנטרופיה כאל מילת גנאי) היא מנמיכה ומשחיתה

]]>
מאת: יהודיתhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1286 Sun, 04 Oct 2020 10:33:23 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1286 רחל יקרה מסכימה ומזדהה עם טענותייך. כסטודנטית התדוועדתי מהתעלמות המרצה ממני בקורס מתמטיקה, לא רק שהתעלמה ממני אלא הייתה מתעצבנת אם הייתי עונה או שואלת בזמן שכמעט כל הקבוצה עדיין לא הבינה… כתלמידה הרגשתי תסכול ובזבוז זמן… בטוחה כי יכולתי להתפתח וללמוד אם הייתי מקבלת משימות מאתגרות יותר או אפילו אם המרצה הייתה מספיק הוגנת כדי לשחרר אותי מהשיעורים.. מה שטוב יצא שאת התסכול הבאתי אליי לכיתה לאתגר תלמידים מצטיינים, להפנות אותם ללמידה עצמית למשימות חקר לחידות ( בדרכ' בזוג או בשלישיה…) מניסיון טיפוח המחוננים, מעלה את רף ההישגים של הכיתה כולה, מזיז את הפעמון ימינה.

]]>
מאת: נטעhttps://giftedandmore.co.il/education-and-socialism/#comment-1284 Sun, 04 Oct 2020 08:42:58 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2293#comment-1284 תודה רחל על התגובה השקולה והמפורטת. אני מודה שאותי השאלות האלה כל כך מקוממות. בעיני כל מי שחפץ בקידום החברה שלנו צריך לתמוך בטיפוח מחוננים. להפוך את צמצום הפערים ליעד במקום את קידום כלל התלמידים עלול להפוך את המערכת למיטת סדום, הכי קל לקצץ את ראשם של המוכשרים, להגיד להם "תשבו בשקט" "תתרגלו שוב" או "תעזרו לחבר".
ההפיכה של מצוינות וחתירה למצוינות למילה גסה היא אסון למדינה, לחברה וגם לילדים. מה שחשוב בעיני לזכור הוא לטפח מחוננים ומצטיינים במגוון תחומים, לפתוח את שערי הכניסה לאלה שמוכנים מאוד להתאמץ ומאוד רוצים, ולדאוג לפזר את ההיצע ברחבי הארץ.
המשיכו בעבודתכם החשובה, אתם מצילים נפשות פשוטו כמשמעו, וגם מסייעים לקיומה, לקידומה ולפריחתה של המדינה שלנו.

]]>