תגובות לפוסט: כיתות ייחודיות למחוננים ולמצטיינים בחינוך העל-יסודי: מחוננים, נחשון, עמ"ט ומופ"ת https://giftedandmore.co.il/gifted-classes/ חינוך. הוראה. הסטוריה. מחוננים Thu, 06 Oct 2022 03:15:18 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1765 Wed, 09 Feb 2022 15:41:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1765 בתגובה על ורד.

שלום ורד!
מאד שמחה שהמידע זמין ומועיל. זה בדיוק מה שגורם לי לכתוב – ההבנה שחלק מהמידע לא קיים בכלל, וחלקו קשה מאד להשגה או להבנה.

לשאלתך:
אקדים ואומר – כל כיתה, בסופו של דבר, מותאמת לבית הספר שבו היא פועלת ולצוות שמלמד בה. ובכל זאת יש משמעות לכיתות שהן חלק מתוכנית ארצית:
מסלולי מופ"ת ועמ"ט הם מסלולים מוגדרים שיש להם "הורים" ברמה ארצית – בעמ"ט זה אגף מדעים של משרד החינוך, במופ"ת זו העמותה המנהלת את בתי הספר. זה אומר שיש להם גם תוכנית לימודים מסודרת וידועה מראש, וקריטריוני קבלה מוגדרים. המורים שלהם עובדים השתלמויות והכוונה של הגוף שמפעיל אותם.
כיתה בבית הספר, בין אם היא "מדעית" או "מוזיקלית" או כל ייחוד אחר, היא בית ספרית. צוות בית הספר בונה אותה ומטפח אותה והיא לא כפופה לנהלים או לתוכנית ארוכת-טווח שמנוהלת על ידי גוף גדול יותר מבית הספר.

חשוב לי להבהיר שזה לא עניין של טוב יותר או פחות; כמורה וכמדריכה כבר שנים רבות אני רואה יתרונות וחסרונות בשתי השיטות. יתרונה של תוכנית מובנית הוא שההורים והתלמידים והמורים יודעים מה צפוי להתרחש בשלוש השנים. יתרונותיה של כיתה עצמאית היא שבית הספר יכול לתת מענה מותאם יותר לכיתה ספציפית, יש לו חופש פעולה. בסופו של דבר הרבה תלוי בצוות בית הספר.

ולגבי הכיתה המדעית הזו, האם היא עמ"ט או לא – אתם צריכים לשאול בבית הספר.

אז בעצם אני לא עוזרת לך לבחור בין הכיתות (שאגב, אני לא מכירה – פתח תקווה איננה במחוז שלי…) – אבל אני מקווה שאת יודעת יותר מה לשאול או על מה להסתכל כשאתם מתלבטים. ואולי גם הפוסט הבא – על מה צריך לחשוב כשבוחרים כיתה – יוכל להועיל לך?

]]>
מאת: ורדhttps://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1764 Wed, 09 Feb 2022 06:37:51 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1764 שלום רב רחל,
תודה רבה על האתר המקיף והמושקע.
לא מצאתי עוד אתר כזה שמכיל את כל המידע בצורה כזו מפורטת ומרוכזת.
רציתי לשאול שאלה ספיצפית, אם אפשר בבקשה.
בני לומד בכיתה ו' בבית ספר בפתח תקווה. בית הספר היסודי שבו הוא לומד מיועד לעבור לחטיבת אחד העם בפתח תקווה.
יש בפתח תקווה מספר כיתות יעודיות שמעניינות אותו, וכרגע התמקדנו בכיתות הללו:
כיתת מופת בבית ספר יצחק שמיר (בשכונה הקרובה אלינו), הוא כבר החל את המכינה לכיתה זו.
כיתת רפואה בבית ספר פיינשטיין (בעיר, במרחק יחסית גדול מביתנו)
ובבית הספר אליו הוא מיועד, חטיבת אחד העם, ישנה כיתה המכונה "כיתת מדעים".
כעת אנחנו מתבקשים לדרג את הכיתות לפי עדיפות.
אבל אנחנו לא מבינים את ההבדל בין כיתת מופת מדעית לכיתה מדעית במסגרת בית הספר (והאם זה מה שקרוי עמ"ט – או שעמ"ט זה מעבר לכיתה המדעית שבית הספר מפעיל.)
אשמח לשמוע את דעתך, אם יש לך מידע נוסף בנושא.
תודה רבה.

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1319 Mon, 09 Nov 2020 05:20:07 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1319 בתגובה על עדית.

שלום עדית,
לפני הכל, רוצה לומר תודה שכתבת. הרבה כאב מקופל פה, ושאלות נוקבות וצורך אמיתי.
לא על הכל אוכל לענות, כמובן, אבל אשתדל כמיטב יכלתי.

מתחילה עם השאלה הראשונה – מדוע לא שמעת על התוכניות. נגעת בנקודה כואבת מאד. יש כמה דרכים בהן האגף פונה אל תלמידים או מפיץ את הידע לגבי תוכניות: האחת היא דרך מרכזי המחוננים, והשניה – בדיוור ישיר (עד תש"ף זה היה דואר ישראל). במשך 4 שנים הייתי אחראית על בית הספר הווירטואלי של חטיבת הביניים. כותבת מנסיוני הכאוב: בכל שנה פניתי לרכזי המחוננים וביקשתי שיפיצו את המידע – חלק עשו זאת, חלק לא; חלק כתבו גם לתלמידים שפרשו, חלק לא. בכל שנה שלחתי כ-4000 מכתבים בדואר ישראל; בכל שנה חזרו כ-1000. רק בשנה שעברה התעדכנה מצבת התלמידים של משרד החינוך בצורה סבירה, והתחלנו לשלוח מסרוני sms להורים. (חלק מההורים פותחים את ההודעות, חלקם לא). בשנה שעברה שלחנו מסרונים לגבי בית הספר הווירטואלי. שאלתי בקבוצת הורים שאני חברה בה אם קיבלו הודעות. התשובה הגורפת היתה "לא". ביקשתי שיבדקו. אה, בעצם כן, ענו לי. האם אני מרוצה מהמצב? – לא. הייתי חלק מהאחראים למעבר למסרונים, ואנחנו מחפשים דרכים נוספות להפצה. אבל יש שיפור (אני יודעת לפי כמות החוזרים והפונים). אגב, חוסר שביעות הרצון הזה הוא חלק ממה שגרם לי לפתוח את הבלוג, ולכתוב את הפוסט הזה…

לגבי נשירה, פה אני לא יכולה לדבר בשם מרכז כזה או אחר, בוודאי לא בשם מרכז שאינו בתחום טיפולי. אני רק מצטערת על החוויה הזו. יודעת שיש ילדים שנושרים מסיבות שונות: אי שיתוף פעולה של בית הספר הוא אחת הסיבות הבולטות. ויש ילדים שנושרים בשל ההסעות ויש שנרתעים מהמפגש חברתי של פעם בשבוע, ויש שהדרישות הלימודיות במרכז (כן, יש מרכזים כאלה) גורמות להם לוותר, כי הם יצאו ליום שראו כיום מנוחה, וגילו שהגיעו לבית ספר – אחר, מותאם למחוננים, אבל בית ספר.

לגבי התוכניות ששאלת.
כיתות נחשון – למיטב ידיעתי אין כאלה בחינוך הממ"ד. אין לי רשימה עדכנית של כיתות נחשון בפרישה ארצית בתשפ"א, אבל חושבת שלא נפתחו חדשות ושאין מסלול כזה בירושלים.
לגבי תוכניות ארציות – ביניהן אלפא, אודיסיאה ואידיאה – הן כלולות בפוסט אחר, העוסק בתוכניות העשרה והאצה. שם תוכלי למצוא גם את תוכנית בא אילן. (לא את מיכא"ל, אגב, משום שאינה תוכנית ארצית למחוננים ולמצטיינים…) – בפוסט הזה עסקתי רק בכיתות שקהל היעד שלהן הוא מחוננים ומצטיינים – כיתות של האגף וכיתות אחרות.

מילה אחרונה לגבי הפוסט הזה. כתבתי אותו כי אחת הקוראות שלי התקשרה ופרקה את תסכולה: היא לא מצאה בשום מקום מידע מסודר לגבי כיתות המצויינות ותהתה איך היא יכולה לבחור במסלול מתאים לבנה. בדקתי ומצאתי שהיא צודקת, והרמתי את הכפפה. בעצם הייתי רוצה שמידע השוואתי כזה יופיע בצורה מסודרת באתרי משרד החינוך. אפילו ניסיתי. לא הצלחתי בינתיים. אז אני עושה את זה בחלקה הקטנה והפרטית שלי. שמחה לענות פה על שאלות, שמחה לחפש את המידע ולהנגיש אותו. כשהתחלתי את דרכי בעניין, כאמא, לא הכרתי ולא ידעתי. אני מבינה כמה זה חשוב. ויש שני מקומות שאני מציעה להכיר, מלבד הבלוג הזה שלי: האחד הוא אזור מחוננים בפורטל הורים של משרד החינוך. בגדול, שם נמצא המידע הרלוונטי להורים ושם יש אפשרות לפתוח פניות לאגף. המקום השני הוא קבוצת הורים לילדים מחוננים בפייסבוק. זו קבוצת הורים, על כל המשתמע מכך, אבל בהחלט זורם שם מידע רב ובעל ערך.

מקווה שסייעתי. ואני עדיין פה, ואפשר ליצור אתי קשר במגוון דרכים, בכל עת.

]]>
מאת: עדיתhttps://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1318 Mon, 09 Nov 2020 00:13:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1318 שלום
תודה על המידע, שמעתי על הבלוג שלך אבל רק עכשיו הגעתי לפתוח. מעניין אותי לשאול אותך בכובעך כבעלת תפקיד תכלול מחוננים במשרד החינוך:
למה ואיך זה שבתור הורה ל4 ילדים מחוננים לא שמעתי על אף אחת מהתכניות?
הילדים שלי היו במרכז האזורי למחוננים (בבנימין), 3 פרשו במוקדם או במאוחר כי לא נהנו (מי המציא את "מצטייני בית ספר" שיכולים להצטרף??) והבת פרשה כי לא התחשבו בה בשום פעילות בית ספרית כיתתית והפסידה קבוע. בכלל מדהים שפשוט מודיעים על עזיבה ובזאת מסתיים העניין- אין בירור למה ומה ניתן לעשות ובזאת מסתיים הקשר. (בהמשך למגיב מעליי בנושא נשירה)
מה הקשר להורים ומתי ? בעצם בתשובה של מכון סאלד בכיתה ג' נגמר הקשר שלי כהורה עם משרד החינוך.. אם ילד עוזב- אף אחד לא פונה שוב שנה אחר כך אם השתנתה התכנית. אף אחד לא פונה לקראת חטיבה או לקראת תיכון, במקרה גיליתי שיש זכאות לקורס מקוון סמיסטריאלי באוניברסיטת תל אביב לכיתות ז- ח באגף הנוער. באולפנא הציעו (לכולן) רק תכניות בתשלום כמו מיכאל או בגרות מוקדמת במ"מ(של בר אילן), שתיהן בתשלום מאד גבוה.
פעם ראשונה שנחשפתי לתכנית נחשון…האם אין כיתות כאלה גם בירושלים?
ומה עם תכניות אלפא אודיסיאה ואידאה? מדוע לא כללת במאמר?

]]>
מאת: רחל ארליךhttps://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-831 Mon, 11 Nov 2019 19:20:23 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-831 מצרפת תגובה שקיבלתי מאורי ליבנה:

חשוב להבין מה האינטרס של בתי הספר (מעבר לרצון לתת מענה לתלמידים ולעודד מצויינות): בתי ספר נמדדים באחוז זכאות לבגרות (ברור) ואחוז מצטיינים. מצטיינים = תלמידי 5 מתמטיקה וא4-5 אנגלית וכלל ליבה בציון מעל 85.

חשוב לראות עוד נקודה חשובה. פיסיקה היא עדיין המגמה הכי יוקרתית בעיני המערכות. באוניברסיטאות עדיין יש רובריקה יחודית לציון במגמת פיסיקה ואין רובריקה דומה למגמה אחרת. הצבא עדיין מסמן את פיסיקה כמקצוע יוקרתי מאחרים וכו'. אני לא כותב את זה כגאוות יחידה אלא כנקודה למחשבה. הרבה משפחות הולכות למגמות "אופנה" במחשבה שהן יקדמו אותם ולא תמיד זה נכון (רעש של שיעול שנשמע כמו המילה סייבר).

דבר אחרון. אני לא מספיק בעניינים כדי לכתוב תגובה מפורטת, אם אני טועה אשמח לשמוע ולמחוק. קיבלתי תחושה שיש אחוז נשירה לא מבוטל מחלק מהתוכניות ושלא כל הנשירה נובעת מסינון (יש מי שיראה זאת כחיובי), חלק מהנשירה מתוך בחירה של התלמידים.
נקודה נוספת היא חוסר האיזון המגדרי ושוב קצת מתוך אדישות. ניתן להתמודד עם הפער המגדרי, זה לא גזרת גורל.

]]>