רחל ארליך

רחל ארליך

… ומה הם עשו בשביל המדינה? – בינגו ליום העצמאות

"גרתי כשלוש שנים ברחוב שח"ל (עזבתי לפני כחצי שנה), ועד עכשיו מעולם לא שאלתי את עצמי על שם מי באמת הרחוב נקרא.

אז עכשיו פתחתי אינטרנט, נכנסתי לויקיפדיה וגיליתי שהרחוב נקרא על שם שמואל חיים לנדוי, ממנהיגי תנועת הפועל המזרחי. הוא חיים קצרים באופן יחסי, אך הספיק לא מעט – הוא התחיל כפעיל בועד המזרחי, המשיך בפרסום מאמרים ביקורתיים כלפי דעות וזרמים שונים, ב1921 החליטו הוא ופעילים מרכזיים נוספים מתנועת המזרחי להקים באופן רשמי תנועה פוליטית של צעירי במזרחי, וב1926 עלה לארץ ואיחד את הפועל המזרחי בארץ. bפטר בשנת 1928 כתוצאה מניתוח כושל בעקבות דלקת בתוספתן.

היה מעניין לקרוא עליו, ולחשוב שבמשך כל הזמן שגרתי ברחוב על שמו לא ידעתי מי הוא".

את הדברים האלה כתב גשם שלנו בתשובה לשאלה ברשת החברתית quora. מישהו שאל – "האם אתם גרים ברחוב על שם דמות היסטורית? איזו? מה היא עשתה בשביל המדינה שלנו?" – וגשם ענה מה שענה.

"מי לימד אותך הסטוריה?" –

התעניינתי, כי אני יודעת ששמו של שח"ל מופיע בתוכנית הלימודים בתולדות עם ישראל. "בנה של הסנדלרית הולך יחף", ענה מיד. "וחוץ מזה, למדנו בתוכנית החקר בהסטוריה", הזכיר, "מה שאומר שאני יודע הרבה מאד על די מעט".

כבר סיפרתי כאן בבלוג שיום העצמאות הוא לא יום שאני יכולה להתעלם ממנו. בשנה הראשונה של הבלוג פרסמתי פה פעילות על הימים המתוחים שלפני הקמת המדינה, כשלא היה ברור אם יכריזו עליה או לא; בשנה השניה הצעתי משחק אירועים – מה קרה פה, בשבעים וקצת שנותיה של המדינה הצעירה?

והשנה אני חושבת עליו עוד יותר מהרגיל: ימי קורונה. מנגל  עם חברים לא יהיה, וגם לא טיול משפחתי. את טקס המעבר מיום הזכרון ליום העצמאות, זה שכל היישוב מתקבץ אליו לדשא הגדול שליד בית כנסת, יחליף משדר זום. את התפילה הגדולה, החגיגית, יחליפו מנייני חצרות. 

בשנה כזו התוכנית המשפחתית חשובה לא פחות מבכל שנה אחרת. אולי יותר. ואני, שמלפני פסח כבר תכננתי לחשוב על אחת כזאת, מצאתי את עצמי שלושה ימים אחרי פסח בלי תוכנית ובלי פוסט וכבר חשבתי להתייאש.

ואז הגיעה המקלחת של יום ראשון בערב. 

תשושה נכנסתי אל מתחת לזרם המים, ופתאום שמעתי שהם לוחשים לי משהו. "בינגו!" חשבתי, וממש הרגשתי ארכימדס.

אז הנה, קבלו אותו:

בינגו ליום העצמאות: יישובים שנקראו על שם אנשים

אם אתם גרים בהרצליה, אתם באמת לא צריכים אותי. זו, אגב, היתה התשובה השניה לשאלה ההיא שגשם ענה עליה. מישהו כתב, "רחוב הרצל. לא נראה לי שאני צריך לפרט".

אבל אם אתם גרים בגבעת השלושה או בנתיב העשרה לא בטוח שאתם יודעים למנות את האנשים שהונצחו בשם יישובכם. וכמה מתושבי נתניה יודעים, בעצם, מיהו הנתן שעירם קרויה על שמו?

אז הנה, אני כאן כדי לעזור.

בבינגו הזה יש שישה לוחות, ובהם – שמות יישובים. יש גם קובץ שמספר על שם מי נקראו היישובים האלה, ומדוע.

אפשר לעשות איתו הרבה דברים. לשחק בינגו פשוט, לשאול שאלות, לבקש מבני המשפחה או מתלמידים ללמוד מראש על שורה או טור של יישובים, ולשחק – בבית, עם המשפחה, אבל גם במפגש zoom (או כל תוכנה אחרת…) עם המשפחה. אפשר אפילו בווטסאפ. ויש גם הצעות לשידרוג – עם ג'וקרים, ועוד. כל ההוראות – בקובץ הנלווה למשחק.

איך מקבלים את הקבצים?

ככה, בקלות: פשוט לוחצים על הקישורים –

בינגו יום העצמאות תשף – קובץ המשחק

בינגו יום העצמאות תשף – קובץ יישובים

הורדתם? יופי!

שיהיה לכם

חג עצמאות שמח!

מאחלת לכולנו שאת יום העצמאות הבא נחגוג בחוץ, ברוב עם..

אבל עד אז, יש לכם כבר שלוש פעילויות אפשריות לחג הזה. ואם נהניתם – חיזרו כדי לספר כאן למטה, בשביל זה יש מקום לתגובות…!

~~~

עורכת:

עברה שנה (וחצי, למעשה) מאז שפרסמתי את הפוסט, ואני מוסיפה בשמחה קישור לפרקון קצרצר של הפודקאסט החביב "על שם מה" שעורכים הלל פישרמן ורועי קנוהל (הלל ורועי הם בני דודים, יש להם סבתא משותפת, ובמקרה או שלא – היא אחותי הבכורה, מה שמסביר למה אני יודעת שהפודקאסט קיים). הלל ורועי עשו פרודיה על "דקה ישראלית" של גלי צה"ל – פרק של דקה (למעשה, שתיים וקצת) על אישים ציוֹנים חשובים ועל מה שנקרא על שמם. וכך יצאה דקה על-שמית, בה גיליתי מי שינה את שמו בגלל שם של רחוב, על שם מי נקרא "בית ספר הכפר הירוק ע"ש לוי אשכול" ומי היה ריש גלותא של ת"א. ומאחר שהיתה לי סבלנות להאזין גם ל"מאחורי הקלעים" של שתי הדקות האלה (עוד 7 דקות, בערך) שמעתי על המייל ששלח הלל לבית משה שרת ועל התשובה שקיבל מבנו, יעקב שרת, בן ה-94…

אפשר לשמוע את הפרק החמוד והקצר בכל האפליקציות בקישור הזה

~~~

התמונות – קודחי הבאר הראשונה בהרצליה – פסל בגן בית הראשונים בהרצליה, ופסיפס במוזיאון לתולדות נתניה – צולמו על ידי ד"ר אבישי טייכר אשר העלה אותן לויקיפדיה (הן מלוות את הערכים: הרצליה ונתניה, בהתאמה) ונתן להן רשיונות לשימוש חוזר (רשיון לתמונה מהרצליה, רשיון לתמונה מנתניה).

פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?

הפוסט הזה מתחיל שלוש פעמים: בהסטוריה, באקטואליה ובסיפור, אם כי לא בסדר הזה. מאיפה להתחיל? – את זה אני משאירה לבחירה. אפשר

פילדנדרון

רפורמה בבגרויות: שחר של יום חדש

רוח סערה כבר בת שנתיים ורבע ואוהבת מלים. כשהיא שומעת מילה חדשה היא מגלגלת אותה על הלשון שוב ושוב עד שתהפוך לגמרי

6 תגובות

    1. היה לי ממש מעניין לגלות שיש אישים שאין על שמם יישוב או עיר, אבל יש במקום זה המון רחובות ומוסדות, בעיקר בתי ספר.
      אולי זה עניין של מזל? או של אופנה?

  1. גם אצלנו יש פסל ברונזה לזכר המייסדים, אבל ישובנו לא נקרא על שם אדם.
    להפך (וזה תמיד מצחיק את הילדים)

    היית מנחשת מה שם המקום, אם לא היית יודעת מהו?

    תודה על הרעיונות.

    1. הי שירה
      קראתי וחייכתי בהנאה…
      לא בטוחה שהייתי מנחשת, אבל מספרת לך ששמעתי מחברה צפונית על ביקור עם בית ספרה אצלכם. יומיים ביקור, ואף אחד לא טרח להסביר לתלמידים שהיישוב לא נקרא על שם האסטרונאוט… ברור שהם חושבים שכן. משעשע

  2. הפעלות מקסימות! אשמח לשמוע את המלצתך מאיזה גיל הן מתאימות? מחוננים בכתות ג-ד?

    1. שלום רותי,
      כל כך שמחה שאהבת!
      הבינגו וסדר האירועים יכולים להתאים למחוננים בכיתות ג-ד
      הפוסט של משחק התפקידים, להקים או לא להקים מדינה, הוא למבוגרים יותר… חט"ב ומעלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן