תגובות לפוסט: "אירועים מחוננים" https://giftedandmore.co.il/ חינוך. הוראה. הסטוריה. מחוננים Sat, 20 Jan 2024 19:45:59 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 תגובה לפוסט: "הגיעה תשובה ממבחן האיתור של האגף למחוננים. מה עכשיו?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/test-result/#comment-4151 Sat, 20 Jan 2024 19:45:59 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=901#comment-4151 בתגובה על קליר.

שלום קליר,
לפני שעונה – מבהירה שכבר אינני עובדת באגף.
ועכשיו לתשובה – ילד אינו מאבד את האיתור שלו, גם אם לא השתתף בתוכנית האגף בשנה מסוימת.
לגבי מבחן חוזר – כן, ניתן להיבחן פעמיים בכל שלב חינוך (יסודי ועל יסודי). וגם כאן – ילד שאותר כמצטיין ונבחן שוב, ובמבחן השני לא אותר כמחונן או כמצטיין – לא מאבד את זכותו להמשיך בתוכנית שלמד בה. כך כתוב בפורטל הורים בעניין זה: "תלמיד שהומלץ לתוכנית מצטיינים וביצע מבחן חוזר מכל סוג לצורך קבלה לתוכנית מחוננים ולא עמד בסף הקבלה הנדרש, יוכל להמשיך את לימודיו בתוכנית שלמד בה קודם, אם התוכנית זו ממשיכה להתקיים בשלבי החינוך שבהם הוא לומד" (https://parents.education.gov.il/prhnet/gifted/primary-education-frameworks/tested-before-c-e).
מה שכן חשוב לציין – על מנת ללמוד ברוב המסגרות והתוכניות מכיתה ז ואילך יש צורך באיתור או מיון נוסף, אבל זה משהו שתצטרכו לשים אליו לב בעוד שנתיים (כשיגיע לכתה ו).
בהצלחה!

]]>
תגובה לפוסט: "הגיעה תשובה ממבחן האיתור של האגף למחוננים. מה עכשיו?" מאת "קליר"https://giftedandmore.co.il/test-result/#comment-4130 Thu, 18 Jan 2024 22:23:42 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=901#comment-4130 שלום רב,
בני התקבל לתכנית מצטיינים לאחר שעבר את מבחן שלב ב בכיתה ג והיה אמור להרשם לתכנית ההעשרה למצטיינים באיזור מגורינו אך בגלל הימים של התכנית שהתנגשו עם אימוני הכדורסל שלו שלא היה מוכן לוותר עליהם, לא רשמתי אותו .
כעת הוא כיתה ד, ורצית לדעת האם הוא ימשיכו להגדירו כמצטיין גם אם לא נכנס לתכנית והאם ניתן שייגש למבחן חוזר השנה או שנה הבאה ? ואם לא יעבור , אם יפסיקו להגדירו כמצטיין במשרד החינוך ולהשתתף בהמשך בכל התוכניות האפשריות ?
תודה מראש

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-3664 Mon, 04 Dec 2023 04:32:21 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-3664 בתגובה על תלמידה.

שלום לתלמידה 🙂
בין מאות תגובות הבוטים והזבל שעברתי עליהן לפני מחיקה הסתתרה התגובה שלך ושמחה אותי פעמיים: גם כי היא תגובה אמיתית, וגם כי החזרת אותי לימי התואר הראשון שלמדתי באוניברסיטה פתוחה.
החוויה הזו של חופש כמעט אינסופי (כמעט, כי יש דרישות מוקדמות וסדר בסיסי) ושל למידה עצמאית היא חוויה מופלאה.
כמו שכתבת – לא לכל אחד היא מתאימה, אבל לפעמים אפילו אנחנו מופתעים מעצמנו. וגם, לפעמים זה פחות עניין של "למי" זה מתאים ויותר "מתי".
והכי מעניין שכתבת על המסלול: מדעי החברה ומשם למדעים מדויקים. ופה שימחת אותי פעם שלישית: אפשר להתעניין ולאהוב ואפילו ללמוד גם וגם. זה נפלא בעיני!

(ומתנצלת שלקח לי כל כך הרבה זמן לראות ולאשר ולהגיב. המלחמה האטה אותי מאד בכל מה שקשור לבלוג)

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "תלמידה"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-3243 Wed, 25 Oct 2023 13:22:22 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-3243 בתגובה על לימור.

היי, אני לומדת באוניברסיטה הפתוחה.
תחילה עשיתי המרה לבגרת במדעי החברה (פסיכולוגיה + כלכלה) וכעט ממשיכה לתואר ראשון דו חוגי במדעים מדויקים. בשתי מילים ממליצה מאוד!!!
ביחוד לתלמידים שאוהבים את החופש שלהם ואת הקצב שלהם. מהניסיון שלי ושל חברי בתוכניות השונות כמו אודיסאה ובר אילן אלו תוכניות מאוד מקובעות בלי הרבה חופש בחירה וחשוב מאוד להבין את זה לפני!. אין הרבה מקום לשינויים, יש קורסים שדורשים הגעה לתרגולים בכדי לעבור, קורסים שנמרחים על שנה במקום סמסטר (אודיסאה בעיקר…), קורסים שלא פתוחים לתלמידי חטיבה/תיכון כי הם ״קשים״ מידי וכל מיני שינוים שבעיני מקשים על התלמידים בגיל שלי (מכינות, עמידה בכללים ספציפים וכדומה). הנקודה שלי היא שאלו לא תוכניות שמתאימות לכולן, לדוגמה אני אוהבת ללמוד לבד ומאוד מהר ואיני רואה צורך אמיתי בלהגיע לכל התרגולים וכל השיעורים או מכינות כאלו ואחרות.

התחלתי לפני שנתיים וחצי אני לימודים בפתוחה ואין ספק שאני נהנת מכל רגע!!!. לומדת בקצב שלי, איזה קורסים שאני רוצה, כמה קורסים שאני רוצה, בימים שנוח לי ובזמן שנוח לי (אני בכלל לומדת בזום ורואה קמפום רק במבחנים). כל החומרים זמינים מרחוק, ההרצאות מוקלטות, והמרצים מדהימים.
אפילו רק בעבור הרמת בגרות בכל מקצוע התוכנית מדהימה ושווה יותר מכל 10 יחידות מחשבים שלתיכון יש להציע (כמובן שעשיתי 10 יחל מחשבים ואני מדברת מניסיון אישי).
***חיסרון (לא בעיני): דרושה משמעת עצמית גבוהה.
מקווה שעזרתי למתלבטים.

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-2798 Fri, 07 Jul 2023 15:01:26 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-2798 בתגובה על לימור.

הי לימור,
איכשהוא התגובה נעלמה מעיני…
השאלה בעיני היא מהם "מדעים ברמה גבוהה". האם דווקא לימודים אקדמיים?
אינני יודעת היכן אתם גרים אבל הייתי בודקת באוניברסיטאות ובמכללות במסגרת חוגי נוער שוחר מדע, במכון דוידסון שיש לו גם תוכניות מקוונות, ובאתרי קורסים דיגיטליים ברמה גבוהה – למשל, קורסים דיגיטליים של קמפוס IL. הקורסים האלה מאפשרים טעימה במסגרת לא מחייבת.
בעבר היו באגף למחוננים קורסים וירטואליים לחטיבת הביניים, אני לא יודעת אם הם ממשיכים להתקיים. בחלק ממרכזי המחוננים יש מענה ברמה גבוהה (בחלקם מדעי) – אני לא יודעת איפה אתם גרים…
תוכניות מתקדמות כמו אלפא ואודיסאה אכן מכוונות לגילאים בוגרים יותר.

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "לימור"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-2788 Sat, 03 Jun 2023 17:45:20 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-2788 היי רחל ותודה על הפוסט. ציינת לגבי אקדמיה בתיכון ש- בחלק מהמוסדות האקדמיים ניתן להתחיל את הלימודים כבר בגיל צעיר יותר. אני מחפשת עבור מחונן בכיתה ו' שמאוד רוצה ללמוד מדעים ברמה גבוהה. את יודעת אם ואפה ניתן להתחיל כבר בגיל צעיר?
לחלופין האם יש תוכניות לגיל צעיר? (חוץ מההעשרה של בר אילן)
נראה שהכל מכוון לתיכון בעיקר

תודה רבה

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2712 Sun, 19 Mar 2023 18:06:31 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2712 בתגובה על ריבי.

ריבי, סיקרנת: למה את חושבת שלא תהיי מוצלחת?

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "ריבי"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2685 Sat, 11 Mar 2023 19:54:43 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2685 אני עוד לא הגעתי אליה והיה לי מענין מאד לקרוא את הנסיון שלך איתה. יש כבר דברים שזיהיתי שיגרמו לי להיות משתמשת לא מוצלחת במיוחד….

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2666 Mon, 27 Feb 2023 16:08:40 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2666 בתגובה על חגית.

חגית, איזה כיף שהגעת לכאן.
ואת צודקת, העולמות שלנו מאד שונים – פעם, לפני שנים, כשעשיתי קצת יותר דברים עם הידיים, עקבתי אחרי הבלוג שלך (ביומן הויזואלי האחד והיחיד שלי שעשיתי אז יש שקית תה, בהשראתך). ודווקא בגלל זה – כיף לקרוא על התוכנה מנקודת מבט של אחרים.
לגבי ההתנסות. התנסות היא כלי אדיר ללמידה אם מגדירים אותה כלמידה: את מכירה את הילדים שיעשו תרגיל כזה, של להפיק משהו מהתוכנה, ואז כשתשאלי אותם מה למדו הם יגידו "לא למדנו כלום היום"? חלקם למדו ולא יודעים זאת אבל ידעו להשתמש בידע אם יצטרכו, אבל חלקם לא למדו משהו חדש. הם חוו, אבל לא היתה שם למידה. לאלה חשובה השיחה, הפינג-פונג שאחרי, שמעלה את מה שחדש, מה שנלמד.

ועכשיו הולכת לנסות את מזלי וליצור קולאז'ים

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "חגית"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2665 Sun, 26 Feb 2023 17:21:07 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2665 רחל, היה מרתק לקרוא! חשבתי תוך כדי על העולמות השונים שלנו, ואיך כל אחת מאיתנו בוחנת דברים קצת שונים, אז אני למשל מאד נהניתי מהרעיון של "להגיד בדיוק מה שאני רוצה", כי אצלי זה מתקשר לשפה ויכולת ורבאלית, והיה לי ממש מעניין לנסות הוראות שונות ולראות מה יוצא, וחשבתי שזה יכול להיות תרגיל מעולה לילדים, לתת הנחיות ולראות מה יוצא. ועוד משהו שאני עדיין צריכה לחשוב עליו – הסיפור הפותח שלך, על העדר, גם לי יש נטייה לא לרצות לעשות "כמו כולם", וחלק מזה זה הצורך לגלות בעצמי, בדרך שלי ובצורה שהראש שלי עובד, ולא לפי הוראות שקיבלתי. כשאני לומדת משהו "מהספר", הדברים לא תמיד נטמעים אצלי כמו כשאני לומדת בעצמי, ובעצם גם על זה כתבת בפוסט! תודה על פוסט מעניין עם הרבה חומר למחשבה!

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2659 Tue, 21 Feb 2023 17:51:03 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2659 בתגובה על חננאל.

חננאל,
למה זה מפתיע אותך, שהיוצרת מוצלחת יותר? הרי אתה עושה השוואה לא הוגנת: מהציירת אתה לא מבקש רפרנס, מהטקסטואלית כן. מהציירת אתה מתפעל כי נתנה פרשנות חדשה לטקסט שלך, על הטקסטואלית אתה כועס שעשתה זאת, כי היתה שקרנית (אם אני זוכרת נכון, החצופה נתלתה במאמר שלא היה ולא נברא והתעקשה שהוא קיים. ממש מזכירה לי את המערכון "בי"ס לגנבים" של שייקה אופיר, כשהמנהל מספר על תלמיד ש"נכנס לשניידמן בדיזינגוף, התלבש כמו נסיך ויצא עם 50 לירות עודף מצ'ק שלא היה ולא נברא. הרי לך נער עם עתיד גדול"). לתמונה אין נכון ולא נכון, לטקסט יש.

ובכלל, זה הסיפור של המעבר (המגונה לעתים) של
ערכת החינוך משאלות שיש בהן ידע והבנה לשאלות של יצירה, מה שנקרא "הערכה חלופית". זו שבה צביעת קופסת נעליים בשחור היא מחווה לעמוס עוז ועוגת קצפת הררית עם ברבי שתקועה בראשה היא "עוגת מארי אנטואנט". לפעמים יותר קל ליצור, אם מותר לקרוא לזה "יצירה".

אבל אולי אני חכמה כי טרם ניסיתי את הפטפטנית. מתישהוא אנסה ואחזור לספר…

]]>
תגובה לפוסט: "למה ואיך למדתי להשתמש בבינה מלאכותית" מאת "חננאל"https://giftedandmore.co.il/midjourney/#comment-2658 Tue, 21 Feb 2023 08:22:11 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3152#comment-2658 תודה רחל. היה מעניין הרעיון של תיעוד הפקודות והניתוח שלהן לאחר מעשה.

עכשיו נראה אותך עם הבינה המלאכותית הטקסטואלית. מהניסיון שלי מדובר בדבר מטומטם (ושקרן!!) להחריד. כנראה שהבינה המלאכותית היוצרת, באופן מפתיע, מוצלחת יותר מהבינה המלאכותית ש'מקיאה את החומר הנלמד'… מה זה אומר על בינה מלאכותית ועל בני אדם?

]]>
תגובה לפוסט: "הסימפוניה הבלתי-גמורה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/unfinished-symphony/#comment-2631 Wed, 18 Jan 2023 04:39:39 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=290#comment-2631 בתגובה על יפעת אנג'ל.

יפעת, כל כך שמחה שקראת ושהגבת – והזכרת לי נשכחות, כי הפוסט הזה באמת נכתב מזמן, אבל כשאני מסתכלת בזוית העין על הרקמה הבלתי גמורה שבשקית אני מבינה שכמו שכתבת, הוא אכן נצחי.
והעלית נקודה שבאמת לא חשבתי עליה כשכתבתי: שלפעמים דווקא לתהליך יש קסם משלו, והסיום הוא זה שיעצור. שלפעמים הסוף הוא לפעמים הבשורה הרעה. וואו.
ואתך, וגם לך, מאחלת את האושר והסיפוק שבסוף הטוב… תודה!

]]>
תגובה לפוסט: "הסימפוניה הבלתי-גמורה" מאת "יפעת אנג'ל"https://giftedandmore.co.il/unfinished-symphony/#comment-2625 Mon, 16 Jan 2023 13:42:50 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=290#comment-2625 הי רחל,
נתקלתי במאמר כעת והוא כנראה ניצחי.
מצאתי הרבה נקודות להזדהות. גם עליי וגם על ילדיי.
כמו שכתבת, יש כמה וכמה סיבות לא לסיים דברים. לעיתים מקושי לפעמים כי פשוט כיף ולא "בא" שייגמרו.
עם זאת, ברגע שעושים "וי" על משימה – יש אושר פנימי וסיפוק גדול.
מאחלת זאת לכולם.

]]>
תגובה לפוסט: "שיתוף בלמידה, או למידה שיתופית?" מאת "שלבי חתאם 034804203"https://giftedandmore.co.il/cooperative-learning-2/#comment-2604 Sat, 24 Dec 2022 10:27:26 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2615#comment-2604 את התמונה הובילה אותי לרוגע לסבלנות ולאי נקיטת רעיונות והחלטות חמות מיד אחרי המקרים בחיינו .
הייתי מציעה את התמונה על מצגת מול הכיתה ומחלקת את הכיתה לקבוצות .
אז קודם כל הייתי משתפת את המידע אחר כך משתפת פעולה עם התלמידים כך שהם משתפים פעולה למען מטרה משותפת ואחר כך לשיתופיות כך שמספר תלמידים עובדים למטרה משותפת ולעיתים מעבר בין תפקידים בעקבות התקדמות במשימה בקיצור עבודת צוות.
הייתי מבקשת שיח קבוצתי בין התלמידים ולהיות קשובה לרעיונות והצעות של התלמידים.מארגנת ישיבה בכיתה ומשתמשת בכלים דיגיטליים .

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "תלמיד"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-1881 Tue, 05 Jul 2022 13:04:47 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-1881 בתגובה על רחל ארליך.

אני ממליץ על שתיהן כתוכניות בפני עצמן. לגבי השילוב ביניהן, אני מאמין שהעניין מאוד תלוי במוסד האקדמי שבו משתתפים בתכנית אודיסאה, מאחר ונדמה לי שישנם הבדלים משמעותיים בין האוניברסיטאות השונות. אני עוד לומד בתכנית אודיסאה ולא לקראת סיומה, ולכן אני מתקשה להמליץ או להזהיר משילובה עם בר אילן פשוט משום שלא חוויתי מספיק מהשילוב הזה. רמת הלימודים באודיסאה עולה משנה לשנה, וככל שהיא תעלה אני מניח שהשילוב ייעשה קשה יותר (יש בסך הכל שנתיים של חפיפה בין התכניות, וסיימתי את הראשונה מביניהן). עד כה אני מרוצה מהשילוב, אבל הוא בהחלט לא הכרחי – אודיסאה במוסדות מסויימים מאפשרת להמיר את הבגרות במתמטיקה, כך שאין צורך בהאצה לקראתה. ההתנהלות עם שתי התכניות יחד מורכבת, בעיקר כשהקושי שמגיע מכל אחת מהן הוא מסוג אחר. בבר אילן הקושי הוא בעיקר האינטנסיביות וכמות הזמן שיש להשקיע בחזרה על החומר ובעשיית שיעורי הבית, ובאודיסאה הקושי המרכזי הוא ההתמודדות עם חומר אקדמי מורכב. בשביל להתמודד עם בר אילן אני נוהג לעבור על החומר של השיעור הבא עוד לפני שאני מגיע אליו, וגם לעשות את שיעורי הבית במשך זמן רצוף ככל האפשר (כמובן שיש לעשות הפסקות, ובדרך כלל לא ניתן לסיים את השיעורים בערב אחד, ובכל זאת). כך אני משתדל לסיים את שיעורי הבית מוקדם ככל האפשר ולפנות זמן להתמקדות באודיסאה. עם אודיסאה אני מתמודד בעזרת חברים נהדרים שהכרתי שם, שתמיד מוכנים לעזור, להשלים ולהסביר אם יש צורך. רוב הלמידה שלי באודיסאה נעשית פרונטלית כאשר אני שם, ופחות בבית, לעומת בר אילן שדורש הרבה השקעה של זמן מעבר לשיעורים. לסיכום: שילוב בין אודיסאה לבר אילן הוא מורכב, ועלול לדרוש שעות רבות מאוד במהלך השבוע. אני עושה זאת משום שאני באמת מעוניין בהאצת הבגרות במתמטיקה, בנוסף ללימודים אקדמיים, אבל אם תלמיד מסויים זקוק להעשרה ולהתקדמות בחומר הנלמד ברמה שתאתגר אותו אודיסאה ללא ספק תענה על הדרישות שלו. לכן, אני מציע לעשות את מה שבחרתי לעשות – במידה והתקבלת לאודיסאה ואצה לומד בתכנית בר אילן, נסה לשלב יחד את שתי התכניות בשנה הראשונה. במידה והן יגזלו ממך יותר מדיי השקעה, תוכל תמיד לבחור בשבלב מאוחר יותר ולוותר על אחת מהן (על אף שקשה לעשות זאת). את הבחירה הזו תעשה כשיהיה לך ידע רחב על התכניות שהגיע מהתנסות בשתיהן, ולכן היא תתחשב ככל האפשר ברצונות והצרכים שלך. יש לקחת בחשבון שהשילוב ביניהן הוא קשה, אבל אם מלכתחילה מסתכלים עליו כניסיון שאולי נוכל לעמוד בו הוא נעשה מפחיד הרבה פחות.

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-1825 Wed, 11 May 2022 13:28:02 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-1825 בתגובה על תלמיד.

שלום שלום!
שמחה כל כך שהגעת לכאן, שקראת ושיתפת מנסיונך! תודה רבה
אני לא מופתעת מההרגשה שלך שאודיסאה נותנת לך יותר מתוכנית ההאצה במתימטיקה. למעשה, זה באמת עניין של מטרת התוכנית.
כתבת שאתה ממליץ על שתיהן – ולא בטוחה שהבנתי: ממליץ על שתיהן יחד? או ממליץ על כל אחת מהן – בנפרד?
ועוד מחשבה… מדובר בשתי תוכניות תובעניות מאד. איך מתנהלים עם שתיהן יחד?

]]>
תגובה לפוסט: "המרדף אחר לומד עצמאי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/independent-learner/#comment-1823 Mon, 09 May 2022 03:01:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2782#comment-1823 בתגובה על שני גבאי.

תודה שני!
כל כך שמחה שהשיטוט הביא אותך לכאן.
ואם יש לך המלצות או מחשבות על מקומות אחרים ששווה לשוטט בהם, אשמח לקרוא (-:

]]>
תגובה לפוסט: "המרדף אחר לומד עצמאי" מאת "שני גבאי"https://giftedandmore.co.il/independent-learner/#comment-1822 Fri, 06 May 2022 07:48:35 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2782#comment-1822 בניסיוני ללמוד על לומד עצמאי ובשיטוטי ברשת, הגעתי לפוסט שלך.
תודה רבה על פוסט מעניין!

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "תלמיד"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-1820 Wed, 04 May 2022 21:12:49 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-1820 אני לומד בשתיים מהתכניות שהזכרת – באודיסאה ובתכנית ההאצה לבגרות במתמטיקה. בעיניי, אודיסאה היא תכנית מעשירה בהרבה, שמאתגרת באופן הרבה יותר מפרה את הסקרנות שלי. תכנית ההאצה אכן טכנית ומוכוונת מאוד לבגרות, ועל אף שאני נהנה ממנה, אודיסאה נותנת לי הרבה יותר. אין להשוות את הרמה של קורסים אקדמיים ללימודים בתיכון, וההתחלה המוקדמת שלהם מאפשרת לי להרגיש בין בית באוניברסיטה. אני ממליץ על שתיהן, אבל מזהיר – בתכנית ההאצה של בר אילן נדרשים לעשות הרבה שיעורי בית, ובאודיסאה צריכים להתמודד עם חומר ברמה שונה לחלוטין מהחומר של התיכון. אני מאמין שתכנית ההאצה של בר אילן מתאימה יותר לשילוב עם לימודים סטנדרטיים בתיכון, אבל אין ספק שאני מעריך אפילו יותר את אודיסאה. זו פשוט עליית מדרגה.

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1797 Sun, 13 Mar 2022 08:19:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1797 בתגובה על אהובה רקנטי.

אהובה יקרה, את, שמזהה בי מילים והתבוננות ותובנות – ומהווה בעיני דוגמא ומופת לכל אלה; מילים שלך, תובנות שלך, מתנגנות בי מאז שהכרנו, אי אז, בשנתי הראשונה בהוראה…
כל כך שמחה שאת כאן. ומודה על מילותיך החמות.

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1796 Sun, 13 Mar 2022 08:17:49 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1796 בתגובה על אילנה.

עיקר הדגש עובר לכתיבה. לסיפור. ממש כך.
כתיבה שהיא משמעותית ומתגמלת בפני עצמה, עוד לפני שאני לוחצת על "פרסם".
שמחה כל כך שאת כאן, אילנה, תודה!

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1795 Sun, 13 Mar 2022 08:16:20 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1795 בתגובה על מעין אלכסנדר.

תודה מעין!
יש לנו נקודות מפגש והן מעניינות ומיוחדות, כי הן לפעמים בדרך הראשית שלנו ולפעמים דווקא בשביל צד.
לגבי פייסבוק – את מנסחת לי את מה שהרגשתי אינטואיטיבית, שיש הבדל לא רק בצורת ההגשה אלא משהו עמוק יותר. פעם כשהתלבטתי בשאלה הזו כתבה לי מישהי "אם פייסבוק יחסום אותך, לפחות יהיה לך את הבלוג כגיבוי", אבל אני מרגישה שיש פה משהו שהוא קצת יותר מזה, והסדר והאפשרות לחזור הם חלק ממנו.

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1794 Sun, 13 Mar 2022 08:13:19 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1794 בתגובה על רבקה קופלר.

לא סתם כתבתי שאחד הדברים החשובים שקיבלתי מהבלוג זה הקשרים האלה, שלא הייתי יוצרת בשום דרך אחרת! המפגשים האלה בבלוג שלי, בבלוג שלך, מדי פעם בעולם האמיתי – הם עונג.
ולגבי הספירה, אני מרגישה שיש פה נקודה של התבגרות שלי ביחס לבלוג, וכמו בהתבגרות – זה קצת מוזר, לפעמים זה כואב, ותמיד הכרחי ובהחלט מבורך

]]>
תגובה לפוסט: "כיתות מחוננים – במה הן משפיעות על התלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-impact/#comment-1792 Sun, 13 Mar 2022 07:16:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3015#comment-1792 בתגובה על יוליה.

חוסר ההבנה במשוואה מחוננים=מצטיינים הוא בעיני הבעיה הגדולה של נייר העבודה, ממש כמו של הסיקור העיתונאי. נקודת המוצא הכלכלית והעיתונאית מסתכלת עליהם כמקשה אחת ולכן מתפלאת שהמענה שנתנה כיתת המחוננים לא שונה מספיק, לטעמם, ממענים אחרים שניתנו לתלמידים שאולי כן, ואולי לא, יכולים היו ללמוד בכיתה כזו.
מה שהפתיע אותי במשפט הזה על המצטיינים בכיתה היה שמדובר פה על מחיר שמשלמים תלמידים מצטיינים על האינטגרציה. מחקרים רבים מדברים על תרומתה של הוראה בכיתה הטרוגנית לתלמידים המתקשים. רוב המחקרים האלה מתעלמים מהמחיר שמשלמים המצטיינים על ההטרוגניות. זה פשוט לא בפוקוס. עכשיו, אפשר להגיד – לא אכפת לנו, שווה לשלם את המחיר של פגיעה במצטיינים, כי יותר תלמידים מרוויחים. זו עמדה לגיטימית, גם אם שונה מעמדתי. אפשר לומר: לא שווה לשלם את המחיר, התלמידים המצטיינים נפגעים ובסופו של דבר לא יהיו לנו כאלה שמושכים את הכתה, את המשק, קדימה. גם זו עמדה לגיטימית. לשתי העמדות יש משמעות כלכלית, חברתית וחינוכית. מה שהדהים אותי זה שהאמירה הזו עברה כאילו כלום.

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "אהובה רקנטי"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1791 Sat, 12 Mar 2022 19:27:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1791 רחל יקרה, איה יופי! איו הזדמנות להיחשף למשהו שהוא כל כך את – אדם של מילים ושל התבוננות ושל תובנות. יום הולדת שמח לבלוג ועכשיו אפשר להתחיל לעקוב יותר ברצינות… ב ה צ ל ח ה

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "אילנה"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1790 Fri, 11 Mar 2022 14:49:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1790 אהבתי את הכותרת "הדברים שאני", מסקרן ותיכף אכנס להציץ. מתישהו מפסיקים לספור כמה פטסטים, זמני תיזמון וכו' ועיקר הדגש עובר לכתיבה עצמה, לסיפור שאת מספרת. ארבע שנים זה פרק זמן מספיק ארוך כדי שהכתיבה לבלוג תשתלב בחיים ותהיה מספיק משמעותית ומתגמלת כדי לחצות את קו המאה.
מזל טוב ולחיי ההמשך חיי הבלוג במרחב האינטרנטי!

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "מעין אלכסנדר"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1789 Fri, 11 Mar 2022 09:32:09 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1789 בלוגולדת שמח, רחל. למרות שלתחומי העיסוק שלנו יש כמה נקודות השקה (ומפגש) אפשריות, עובדה שנפגשנו דרך הבלוגים והכתיבה. אני תמיד שמחה לקרוא פוסטים חדשים שלך, ומקווה שיום יבוא וניפגש גם אופליין.
לגבי פייסבוק, אני מאוד בעד לפרסם גם בבלוג דברים משם. אם זה תוכן שאת רוצה לחזור אליו בעתיד, או רוצה שקוראים יצליחו להגיע אליו בעתיד, בפייסבוק הכל הולך לאיבוד אחרי כמה ימים, מקסימום חודש – ולכי תמצאי את זה אחר כך. בבלוג יש חיפוש פנימי, אינדוקס בגוגל, והרבה יותר קל למצוא.

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רבקה קופלר"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1788 Fri, 11 Mar 2022 06:27:47 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1788 מזל טוב! איזה כיף שהחלטת לכתוב בלוג – אחרת איך הייתי זוכה להכיר אותך ואת כתיבתך המשובחת? תמשיכי לגדול ולצמוח – והספירה? אחרי שנים זה באמת לא חשוב. שימי לב שנכנסים באופן אקראי לפוסט מספר 73 או 39, אז מה זה באמת משנה איך הם מסודרים?
לחיי הפוסטים המשובחים הבאים!

]]>
תגובה לפוסט: "כיתות מחוננים – במה הן משפיעות על התלמידים?" מאת "יוליה"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-impact/#comment-1787 Thu, 10 Mar 2022 06:26:19 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=3015#comment-1787 כל כך, כל כך צודקת.
אני לא יודעת למה התכוונת ב"בום", אבל המשפט על השפעת מיעוט המצטיינים בכיתה על הכיתה כולה הקפיץ גם אותי. הוא מצביע על חוסר הבנה, ויותר מזה. האם רק מחוננים = מצטיינים? ברור שלא. כמה מחוננים יכולים להיות בכיתה? בין 0 ל-3 אולי? (מתבססת על הכיתות של שלושת הילדים שלי ועל ידע כללי, לא נתונים סטטיסטיים) ואם תוציאי אותם הכיתה תתמוטט?

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1782 Tue, 01 Mar 2022 13:57:28 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1782 בתגובה על ריבי.

בר מצווה! נשמע לי כמו נצח! (אבל פעם גם ארבע שנים נשמעו לי כמו נצח).
את בעצם אומרת – הבלוג הוא כמו בייביגרו, גדל איתנו. ואולי מתישהוא מפנה את מקומות לחליפה. או שעובר לשמש מישהו אחר. צריכה לחשוב על זה (: טוב שיש לי תעסוקה עד שנמצא זמן לקפה…

]]>
תגובה לפוסט: "יש לי בלוגולדת והשמחה רבה" מאת "ריבי"https://giftedandmore.co.il/blog-birthday/#comment-1781 Tue, 01 Mar 2022 09:39:51 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2987#comment-1781 בלוגולדת שמח!
כתבת המון דברים שאני עכשיו אחרי בר מצווה שנות כתיבה בבלוג מאד מתלבטת בהם. קשה לשמור על צביון של בלוג כל כך הרבה שנים -אני השתנתי, הכתיבה שלי בודאי ובודאי וגם הדברים שאני כותבת עליהם. בשנה האחרונה יש בבלוג שלי בעיקר צרצרת (כלומר שקט שם כל כך ששומעים צרצרים….) ואני חושבת פנינו לאן….
מתי קפה?

]]>
תגובה לפוסט: "אז איך כדאי ללמד מחוננים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/how-to-teach-gifted-students/#comment-1778 Wed, 23 Feb 2022 04:11:40 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2962#comment-1778 בתגובה על יוליה.

הי יוליה,
דרך מעניינת ואפקטיבית, אני חושבת שזה בדיוק זה. כי הרבה דברים אחרים היו יכולים להתרחש, ומתרחשים למעשה, כשיש "חריקות" עם כיתה. וכאן היה אומץ לעצור ולחשוב, והיתה צמיחה.

]]>
תגובה לפוסט: "אז איך כדאי ללמד מחוננים?" מאת "יוליה"https://giftedandmore.co.il/how-to-teach-gifted-students/#comment-1776 Mon, 21 Feb 2022 19:42:01 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2962#comment-1776 רחל, איזה יופי!
איזו דרך מעניינת ואפקטיבית עברו המורים והתלמידים. והסיום – יום לימודים באחריות התלמידים, והוראת ילדי ביה"ס היסודי – נהדר. תהליך של שיתוף פעולה, חשיבה ותוצרים שיהיו מעניינים ומועילים לכולם. פשוט לקחת ולהעתיק למקומות אחרים. כל הכבוד להם.

]]>
תגובה לפוסט: "כתבו עליו בעיתון. או בויקיפדיה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/written-in-wikipedia/#comment-1768 Wed, 16 Feb 2022 05:49:26 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2937#comment-1768 בתגובה על שירה דרמון.

שירה, איזו מתנה נתת לי הבוקר: "לנשנש ספרים".
מתיקות המים הגנובים. ההנאה לרגע והמחיר של אחרי. תחושת החטא המענגת. לנשנש ספרים.

בבת אחת החזרת אותי למשפטים ששמעתי במשך השנים, ממחמאות בפולנית ("הלוואי והיה לי זמן לקרוא את מעט הספרים שיש לי") עד לתהיה המנומסת ("את מחזיקה את זה בבית?!"). וגם לספרים שהוצאתי מהבית ותרמתי לספריות, שנתתי לחברות לקרוא ןלהעביר, ואפילו השניים ההם, רק שניים, שהוצאתי למיחזורית.
ונשמעתי ביקורתית לגבי הספסל האנציקלופדי ההוא, אבל גם אני הרי לקחתי פעם ספרון מסוג "מאה עצות למשהו" ובמקום לזרוק אותו עשיתי ממנו יומן ויזואלי. השארתי מה שהשארתי, הדבקתי מה שהדבקתי ונוצרה פיסת חיים.
וספריית חדר העבודה שבתמונה היא ספריה שאני בודקת פעם בחודש-חודשיים, ומדללת. בעיקר את הספרים שמאחור. חשוב לי שהיא תהיה נקיה, שתהיה שלי. היא לא המקום לספרים שאין איפה לשים. היא הספריה שלי.
מסתבר שעשיתי תהליך שינוי משלי. בעצם, עושה.

]]>
תגובה לפוסט: "כתבו עליו בעיתון. או בויקיפדיה" מאת "שירה דרמון"https://giftedandmore.co.il/written-in-wikipedia/#comment-1767 Tue, 15 Feb 2022 20:19:43 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2937#comment-1767 אני נשאבת לנקודה שהיא רק חלק מהפוסט שלך:

בבית הוריי היו ספרים כמים, בכל מקום, וזה הביא עימו רוח חכמה נדיבה, אבל עוד דברים. למשל, את היכולת 'לנשנש' ספרים בפסיביות. ואני החלטתי: אצלי יהיו רק ספרים שקוראים ולומדים מהם.

יש לנו (בעריכה גסה) כ700 ספרים לדעתי. אנחנו קוראים המון ספרי ספרייה וגם מוסרים לא מעט ספרים שכבר אין בהם צורך.

יש לנו שני כרכי אנציקלופדיה עברית שבעלי אסף בנוסטלגיה ולא נפתחים לעולם. לעומת זאת, בשבוע שעבר בן ה10 היה בבידוד וחרש על ויקיפדיה. נשנוש הוא עדיין סוגייה עבורנו, גם בדור הבא.

וזה מושג מדוייק, כי אני מרגישה שאותו רגש עובר בי כשאני זורקת שאריות אוכל מצלחת חצי אכולה (דור שלישי לשואה) וכשאני זורקת ספר לפח.

אז אני בעיקר מוסרת, אבל גם מרשה לעצמי לשחק עם ספרים וליצור עם ספרים וגאה – סופר גאה – על האיגלו והטוטם שנבנו אצלנו בספרייה מספרים ישנים. הם פשוט קסם אוהב ספרים ענקי, כי מישהו שיחק עם המילים באהבה ויצר מהם מקדש למילים. (כותרת המשנה של הספרייה היא: סלון עירוני, וכיף לדעת שבסלון של העיר שלי יש מלא ספרים…)

ותודה שהקדשת זמן לכתוב כאן. התגעגעתי להגיון וליצירתיות שלך

]]>
תגובה לפוסט: "כיתות ייחודיות למחוננים ולמצטיינים בחינוך העל-יסודי: מחוננים, נחשון, עמ"ט ומופ"ת" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1765 Wed, 09 Feb 2022 15:41:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1765 בתגובה על ורד.

שלום ורד!
מאד שמחה שהמידע זמין ומועיל. זה בדיוק מה שגורם לי לכתוב – ההבנה שחלק מהמידע לא קיים בכלל, וחלקו קשה מאד להשגה או להבנה.

לשאלתך:
אקדים ואומר – כל כיתה, בסופו של דבר, מותאמת לבית הספר שבו היא פועלת ולצוות שמלמד בה. ובכל זאת יש משמעות לכיתות שהן חלק מתוכנית ארצית:
מסלולי מופ"ת ועמ"ט הם מסלולים מוגדרים שיש להם "הורים" ברמה ארצית – בעמ"ט זה אגף מדעים של משרד החינוך, במופ"ת זו העמותה המנהלת את בתי הספר. זה אומר שיש להם גם תוכנית לימודים מסודרת וידועה מראש, וקריטריוני קבלה מוגדרים. המורים שלהם עובדים השתלמויות והכוונה של הגוף שמפעיל אותם.
כיתה בבית הספר, בין אם היא "מדעית" או "מוזיקלית" או כל ייחוד אחר, היא בית ספרית. צוות בית הספר בונה אותה ומטפח אותה והיא לא כפופה לנהלים או לתוכנית ארוכת-טווח שמנוהלת על ידי גוף גדול יותר מבית הספר.

חשוב לי להבהיר שזה לא עניין של טוב יותר או פחות; כמורה וכמדריכה כבר שנים רבות אני רואה יתרונות וחסרונות בשתי השיטות. יתרונה של תוכנית מובנית הוא שההורים והתלמידים והמורים יודעים מה צפוי להתרחש בשלוש השנים. יתרונותיה של כיתה עצמאית היא שבית הספר יכול לתת מענה מותאם יותר לכיתה ספציפית, יש לו חופש פעולה. בסופו של דבר הרבה תלוי בצוות בית הספר.

ולגבי הכיתה המדעית הזו, האם היא עמ"ט או לא – אתם צריכים לשאול בבית הספר.

אז בעצם אני לא עוזרת לך לבחור בין הכיתות (שאגב, אני לא מכירה – פתח תקווה איננה במחוז שלי…) – אבל אני מקווה שאת יודעת יותר מה לשאול או על מה להסתכל כשאתם מתלבטים. ואולי גם הפוסט הבא – על מה צריך לחשוב כשבוחרים כיתה – יוכל להועיל לך?

]]>
תגובה לפוסט: "כיתות ייחודיות למחוננים ולמצטיינים בחינוך העל-יסודי: מחוננים, נחשון, עמ"ט ומופ"ת" מאת "ורד"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes/#comment-1764 Wed, 09 Feb 2022 06:37:51 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1299#comment-1764 שלום רב רחל,
תודה רבה על האתר המקיף והמושקע.
לא מצאתי עוד אתר כזה שמכיל את כל המידע בצורה כזו מפורטת ומרוכזת.
רציתי לשאול שאלה ספיצפית, אם אפשר בבקשה.
בני לומד בכיתה ו' בבית ספר בפתח תקווה. בית הספר היסודי שבו הוא לומד מיועד לעבור לחטיבת אחד העם בפתח תקווה.
יש בפתח תקווה מספר כיתות יעודיות שמעניינות אותו, וכרגע התמקדנו בכיתות הללו:
כיתת מופת בבית ספר יצחק שמיר (בשכונה הקרובה אלינו), הוא כבר החל את המכינה לכיתה זו.
כיתת רפואה בבית ספר פיינשטיין (בעיר, במרחק יחסית גדול מביתנו)
ובבית הספר אליו הוא מיועד, חטיבת אחד העם, ישנה כיתה המכונה "כיתת מדעים".
כעת אנחנו מתבקשים לדרג את הכיתות לפי עדיפות.
אבל אנחנו לא מבינים את ההבדל בין כיתת מופת מדעית לכיתה מדעית במסגרת בית הספר (והאם זה מה שקרוי עמ"ט – או שעמ"ט זה מעבר לכיתה המדעית שבית הספר מפעיל.)
אשמח לשמוע את דעתך, אם יש לך מידע נוסף בנושא.
תודה רבה.

]]>
תגובה לפוסט: "עקומת התמורה במצפה עמל: העלות החלופית של חזרה ללימודים" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/opportunity-cost/#comment-1758 Sat, 05 Feb 2022 21:38:05 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2925#comment-1758 תודה, נירית!
הסתיים סמסטר ראשון, ואני מרגישה שהאינטרדיסציפילנריות מרתקת – אבל יש בה גם משהו שטחי. ודווקא הכלכלה מוצאת חן בעיני מאד, עם כל האתגר שבה. אני מרגישה שהיא פחות אינטואיטיבית לי מתחומים אחרים, מצריכה יותר מאמץ ולמידה, ובשל כך מובילה לחשיבה מעמיקה ורחבה יותר.

]]>
תגובה לפוסט: "עקומת התמורה במצפה עמל: העלות החלופית של חזרה ללימודים" מאת "נירית"https://giftedandmore.co.il/opportunity-cost/#comment-1756 Sat, 05 Feb 2022 12:45:11 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2925#comment-1756 בהצלחה! התואר במדיניות ציבורית מרתק והאינטרדיסיפלינריות שבו מאוד מדברת למחוננים בעיני. ובכלל היכולת לשלב בין הסתכלות המקרו והמיקרו ובין התאוריה לפרקטיקה של החיים ולהשליך מתחום מדיניות אחד לאחר היו בעיני כר פורה להתפתחות אישית ומקצועית.

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-1724 Tue, 28 Dec 2021 14:11:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-1724 בתגובה על Wile.

יש פה שתי שאלות וחשוב להפריד ביניהן:
אחת היא מה יותר "יוקרתי" ונחשב, ועל זה אומר – אף אחת, כנראה. משום שצה"ל אינו מחוייב לגייס את בוגרי התוכניות הללו לתפקיד שממשיך אותן או קשור אליהן; למעשה, יש בוגרי תוכניות יוקרתיות ואף בעלי תואר ראשון שמשובצים למקומות שונים ומשונים בצבא – לפי צרכי הצבא ובעקבות ראיונות אישיים ועוד.
השאלה השניה היא הקושי בקבלה ובהישרדות – וגם אלה בעצם שתי שאלות שונות, קבלה והישרדות… – ופה אני מציעה לשוחח עם תלמידים ובוגרים ש התוכניות הללו. בסוף, ההתמדה (או ההישרדות, אבל למה להיות בתוכנית שצריך לשרוד בה?) תלויה בהרבה מאד גורמים: משלב המיון עד סוף התוכנית עוברות 4 שנים – אלה שנות התבגרות, תחומי עניין משתנים, הפעילות החברתית הופכת חשובה יותר או פחות, גם לעומס בבית הספר יש משקל בהתמודדות עם התוכנית – למשל, האם תלמידי כיתת מחוננים יכולים ללמוד בתוכנית משלימה? האם זה כדאי? מה העלויות של השתתפות בתוכנית כזו?
בסופו של דבר, בעיני – הסיבה הטובה ביותר להשתתפות בתוכניות העשרה והאצה היא לא מה יצא מזה אחר כך, אלא מה קורה היום: יש תלמידים שזקוקים לאתגר אינטלקטואלי מהסוג שאין להם בבית הספר. יש תלמידים שלא זקוקים לאתגר הזה כי יש להם אתגרים או תחומי עניין אחרים.

]]>
תגובה לפוסט: "האצת בגרויות, עבודות חקר ולימודים אקדמיים בחטיבת הביניים ובתיכון" מאת "Wile"https://giftedandmore.co.il/acceleration-programs/#comment-1723 Mon, 27 Dec 2021 18:07:32 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1353#comment-1723 סליחה על הניסוח, אבל איזה תוכנית נחשבת "יוקרתית" יותר שבאים להתקבל לתלפיות, סייבר, 8200, 81?
או בצורה אחרת, למה הכי קשה להתקבל ולשרוד?
נראה שאודיסאה זה בצמרת, מה אח"כ? בנו ארבל?

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1550 Fri, 06 Aug 2021 14:38:34 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1550 בתגובה על לי.

שלום לי,
בכפר סבא יש שתי כיתות, סה"כ 52 מקומות… לא משהו שניתן לכופף אותו.
אני באמת חושבת שהמענה צריך להיות בתוך בית הספר הרגיל, בשיח עם הצוות על המצוקה והצרכים, ואני מאד ממליצה על שיתוף מרכז המחוננים (יועצת או רכזת "המחונן בכיתתו") באתגרים מול ביה"ס. פעמים רבות הקשר הזה מאפשר מתן מענה טוב.
(ואם את רוצה לשוחח מעבר לכך, בדף יצירת קשר נמצאים הפרטים שלי…)

]]>
תגובה לפוסט: "התחנה המרכזית החדשה: סיור במעמקי המגלומניה" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/central-bus-station/#comment-1549 Fri, 06 Aug 2021 14:33:57 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2806#comment-1549 בתגובה על גילי יגר.

גילי,
שמחה שכתבת שהתיאור של הסיור חי! הוא השאיר אותי מוצפת כל כך, שכל הזמן התלבטתי איך לכתוב, וחשבתי שהלוואי וידעתי לצייר…

כל כך מסכימה אתך שמעורבים במערכת החינוך "כל כך הרבה גורמים שמתנגדים לכל שינוי ללא קשר האם הוא לטובת המערכת והפועלים בה, אלא רק מתוך החשש לאבד מכוחם הפוליטי". מדויק וכואב. השאלה היא האם הקוראים להפיכה אינם מאותו זן, של אלה הרואים לנגד עיניהם את מקומם הפוליטי… ימים יגידו. מאד מקווה לטוב, כי יש מה לשנות.

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "לי"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1548 Thu, 05 Aug 2021 17:26:35 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1548 אין מקום בכיתת מחוננים. הבת שלי עברה את מבחן המחוננים, ורוצה מאוד להגיע לכיתת מחוננים בכפר סבא, אך לצערי אין מקום. מאכזב ממש. האם בעיניך, יש פתרון לכך? ועדת חריגים , אישור מיוחד?
היא עולה לד׳ ונבחנה השנה לראשונה
היא ממש מאוכזבת מכך שתאלץ להשאר בכיתתה, משתעממת בכל השיעורים

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "ריבי"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1546 Mon, 02 Aug 2021 14:46:14 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1546 המחשבה של העלאת השגים לימודיים בעקבות השתתפות בתוכנית מחוננים מעולם לא עלתה בדעתי כאמא לשתי מחוננות (למרות שזאת היתה דעה ששמעתי מהורים מסויימים-הם חפצו שזה יתן לילד יתרון על אחרים על ידי לימוד של מקצועות שלא נלמדים בבית ספר למשל פיסיקה ביסודי…). אם כבר חשבתי שאולי סופסוף הן תלמדנה להשקיע במשהו במקום לסיים אותו בשתי דקות לקבל עליו 100 ולהשתעמם….מה זה נתן להן? כל הדברים שהוזכרו פה פלוס עוד דבר אחד קטן-הכרה בערך עצמן. זאת ללא ספק לא מטרה אבל במיקרים רבים דווקא מחוננים נתקלים בקשיים חברתיים שהרבה פעמים משפיעים על ההערכה העצמית שלהם גם בתחום האקדמי.

]]>
תגובה לפוסט: "התחנה המרכזית החדשה: סיור במעמקי המגלומניה" מאת "גילי יגר"https://giftedandmore.co.il/central-bus-station/#comment-1545 Mon, 02 Aug 2021 07:16:12 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2806#comment-1545 רחלי, סיפור התחנה המסופר בפיך, כל כך חי. כמעט ומפתה ללכת לשם ולראות.
לגבי האמבטיה התינוק ויפעת שאשא ביטון, אין ספק שבכל מערכת חייבים לזהות את היסודות החיוביים המייצרים חוסן וערך, ולבחור בקפידה את מה לשנות. יחד עם זאת, דווקא במערכת הכל כך מורכבת הזו, עצם ההצהרה בשינוי יש בה לטעמי ערך רב לאור העובדה שמעורבים בה כל כך הרבה גורמים שמתנגדים לכל שינוי ללא קשר האם הוא לטובת המערכת והפועלים בה, אלא רק מתוך החשש לאבד מכוחם הפוליטי.
כולי תקווה (ואמונה) שהשרה החדשה תבחר בקפידה ותדייק את השינויים, וכמו שכתבת, לזכותה עומד השינוי הראשון והכל כך משמעותי שבחרה לעשות מבין כל ההצהרות.

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "יוליה"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1544 Mon, 02 Aug 2021 06:10:35 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1544 בתגובה על רחל ארליך.

הדרישה שלנו ההורים צריכה להיעשות בשום שכל, בזהירות, בעדינות, מתוך הבנה שאין משאבים. מניסיון, רוב ההורים פשוט שותקים. מוותרים לביה"ס, מנמיכים את רף הציפיות, ואלה שיש להם אפשרות כלכלית – מעניקים לילדים שלהם את ההעשרה מחוץ לשעות ביה"ס. וכשרוב ההורים שותקים – למיעוט אין מספיק כוח.

תודה רחל על הפוסט וגם על התגובה.

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1543 Mon, 02 Aug 2021 05:53:59 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1543 בתגובה על יוליה.

יוליה,

את צודקת – לצערי הרב: יש פער גדול מאד בין מה שצריך להיעשות בבתי הספר לבין מה שנעשה. במידה רבה, הפער הזה – שאני זוכרת כחוויה גרועה עוד מימי ילדותי – הוא שהביא אותי אל האגף למחוננים.

אני כן רואה שינוי בשטח, והוא אטי למדי, אבל קיים. אני רואה איך תוכנית אמירים הופכת להיות בסיס לשינוי מחשבתי בבית הספר. לא מספיק, לא מספיק מהר – אבל זה קורה. אני רואה שיותר ויותר בתי ספר מביאים לצוות הרצאה שעוסקת במחוננים ובמצטיינים. חלק מהשינוי הזה הוא בדיוק הדגש שמשרד החינוך – כלומר, האגף למחוננים – שם על הנושא. קשה מאד לשנות דפוסי חשיבה של מורים. למעשה, של תרבות: אני כותבת בימים של אולימפיאדה, של סיימון בילס וארטיום דולוגופיאט שמעוררים דיוני פייסבוק מרתקים בשאלות של מצויינות ומחיר. אני רואה את זה בעולם הדתי-לאומי שאני חלק ממנו, שבחלקו הגדול (לפחות בחלקו העוסק בחינוך) מקדש מצויינות חברתית ומעקם את האף על מצויינות לימודית. כשהרוח הנושבת במסדרונות משרד החינוך עם בואה של שרה חדשה היא "אני רוצה שלילדים יהיה כיף" ולא "אני רוצה שילדים ילמדו" אני מודה שאני בעיקר דואגת לילדים שלנו, לילדים המחוננים והמצטיינים, שכיף להם ללמוד. אבל לצד כל אלה אני רואה הרבה יותר הורים עם מודעות – מודעות לצרכים של הילדים שלהם וידיעה שמותר להם לדרוש מהמערכת שתעשה אתם משהו, וזה הכי חשוב בעיני: כי הורים דורשים היום מהמערכת מענה, וזה משהו שלא היה בעבר.

השאלה הגדולה היא איך קובעים מדיניות חינוכית. האם העובדה שצריך לעשות עבודה טובה בתוך בתי הספר הרגילים היא סיבה לפתוח מסלולים נוספים שיש להם מחיר – אם כי אחר, ופחות מורגש בשלב הזה של החיים?…

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1542 Mon, 02 Aug 2021 05:42:05 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1542 בתגובה על ‫שירי מוטס לוין.

תודה, שירי!
היה קורס מאתגר. ללא ספק. גם בגלל התקופה, קורונה וסגרים ולימודים בזום – אבל גם משום שבאמת הלכתן לדרך בלתי ידועה, וזה תמיד מסקרן, מה יקרה בקורס כזה. וקרה (:

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "יוליה"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1541 Mon, 02 Aug 2021 05:36:33 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1541 שלום רחל,
אני מבקשת להתייחס למשפט מתוך הפוסט שלך: "מדיניות האגף למחוננים היא שלא לפתוח כיתות מחוננים נוספות ביסודי אלא להעמיק את המענים הניתנים במסגרת בתי הספר הרגילים."

מהמשפט שלך שציטטתי עולה רצון טוב של משרד החינוך. מובנת לי לחלוטין הדעה שכולנו חיים באותה חברה, ולכן, גם המחוננים צריכים ללמוד לחיות בה ולהתנהל עם אחרים, אבל… כשחושבים על שנים ארוכות שבהן ילדים חייבים להתחנך במערכת החינוך בכיתות הטרוגניות, וברוב הזמן אין להם מענה ליכולות שלהם, כי התפיסה הזאת של משרד החינוך איננה יורדת אל השטח, התוצאה היא תסכול מתמשך והרבה מאוד זמן מבוזבז. אם בשיעורים הרגילים כל הילדים בכיתה מבצעים את אותן המטלות, אין התייחסות אמיתית לבעלי היכולות הגבוהות, ובטח לא העמקה של התייחסות כזאת. תוכניות כמו אמירים ומנהיגוטק הן תוכניות נוספות, שאינן קיימות בכל בי"ס, ואינן נותנות מענה בשיעורים הרגילים.

אולי אם משרד החינוך ישים דגש קצת יותר גדול על נושא המחוננים בפני מנהלות ומנהלי ביה"ס, וישתדל לקדם לדוגמה את תוכניתו "המחוננים והמצטיינים בכיתתם", תהיה תזוזה חיובית בכיוון. הלוואי. אבל בינתיים, אני חוששת שכל עוד אנחנו עדיין בתקופת קורונה, הילדים האלה אינם בראש מעייניהם של המבוגרים בביה"ס.

בינתיים, נקווה לטוב ורק בריאות לכולם

]]>
תגובה לפוסט: "כיתת מחוננים או מרכז מחוננים? – מענים למחוננים בבית הספר היסודי" מאת "‫שירי מוטס לוין"https://giftedandmore.co.il/gifted-classes-and-centers/#comment-1540 Sun, 01 Aug 2021 20:49:21 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2832#comment-1540 עכשיו סופסוף יהיה לי פוסט לשלוח אליו את אלו שלא מבינים למה לשלוח את הילדים שלהם למבחני האיתור, ואת אלו ששואלים מה זה בכלל מרכז מחוננים.
ותודה על ההשתתפות בסיור. היה קורס מאתגר ומתגמל.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1534 Mon, 05 Jul 2021 07:20:11 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1534 בתגובה על גילי.

אהה, עכשיו מבינה יותר למה התכוונת…
ומסכימה לגמרי עם הצורך בארגז כלים גדול ומגוון. גם כפרטים וגם כמערכת.
והנה עוד משהו שהקורונה הקשתה עליו והועילה בו בו-זמנית: היכולת של מורים לשתף זה את זה במה שהצליח ולהתייעץ על מה שלא. מצד אחד, לא היו חדרי מורים למשך זמן ארוך. מצד שני, נוצרה פעילות רשתית ענפה וטובה, מתישה לעתים, אבל מועילה מאד.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "גילי"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1533 Mon, 05 Jul 2021 06:04:29 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1533 בתגובה על רחל ארליך.

רחלי, אני לא מנגידה בין הדברים וגם לא חושבת שפרסונליזציה היא בהכרח אימוץ שיטות חדשות על חשבון הישנות והמוכרות. אני מאמינה גדולה במתודה סדורה. אני כן חושבת שפרסונליזציה מאפשרת זיהוי ממוקד ואישי של האתגרים כך שאפשר לייצר תיווך, במידת הצורך – מעקף, וכמובן גם להאיץ או לכוון למטרות גבוהות יותר איפה שקל. אני מרגישה שהשנה האחרונה לימדה אותנו המון. עכשיו יש לנו את היכולת לקחת כלים רבים שנקרו בדרכינו כאלו שאולי לא חשבנו שיעבדו או לא העלינו על הדעת שיש להם יתרונות ולהוסיף אותם למאגר הכלים הקיים. ככל שנשכיל להגדיל את ארגז הכלים שלנו כאנשי חינוך וכמערכת, כך נוכל לתת מענה נכון יותר ואישי יותר.

]]>
תגובה לפוסט: "המרדף אחר לומד עצמאי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/independent-learner/#comment-1532 Thu, 01 Jul 2021 05:14:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2782#comment-1532 בתגובה על רבקה קופלר.

הבוקר קמתי בידיעה שאני צריכה לכתוב משהו על הגמישות ההכרחית הזו, על כך ש – כמו שכתבת – "מצבים שמשתנים תדיר הם חלק בלתי נפרד מחיינו". אני פוגשת את זה בסוף השנה, בסוף כל שנה, עם תלמידים (והורים) שנפרדים מכיתה או מחנכת או אפילו בית ספר. עם בתי ספר שמערבבים כיתות. פוגשת את אלה שעיניהם זורחות למשמע המילה "שינוי" ואת אלה שחווים חרדה קיומית. השנה אני מרגישה את זה בעוצמה חזקה יותר, וקצת מופתעת – הרי כבר היתה פה, כפי שציינת בצדק, מגפה שלימדה אותנו משהו על הסתגלות. שואלת את עצמי האם יש קשר בין יכולת הלמידה העצמאית להסתגלות: לא בטוחה. מיומנויות למידה רבות לא "נודדות" מתחום לתחום, אפילו לא בתוך תחומי הלימוד, קל וחומר אל החיים עצמם…

]]>
תגובה לפוסט: "המרדף אחר לומד עצמאי" מאת "רבקה קופלר"https://giftedandmore.co.il/independent-learner/#comment-1530 Wed, 30 Jun 2021 08:36:37 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2782#comment-1530 תודה על פוסט חשוב ומחכים. למידה עצמאית חשובה היום אולי יותר מאשר בכל תקופה אחרת, בעיקר בגלל שמצבים משתנים תדיר הם חלק בלתי נפרד מחיינו. מה שלמדנו אתמול בעמל רב לא בכרח נכון או שימושי היום.
לכן, אני מניחה שמי שלא יכולים ללמוד עצמאית גם מתקשים בהסתגלות למצבים חדשים. אני חושבת שראינו את זה בברור בשנה וחצי האחרונות של המגיפה העולמית. ואת בהחלט הצבעת על נקודות חשבות בהקשר זה.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1524 Tue, 22 Jun 2021 03:27:16 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1524 בתגובה על גילי.

גילי, מעניין שאת מנגידה שיעור פרטני ומתודה מוכרת. למה הם מנוגדים זה לזה? האם פרסונליזציה היא בהכרח אימוץ שיטות חדשות? אולי היא תכנון סדר ומינון אישיים לשיטות ישנות?
אני שואלת משום שהאמירה "העולם עובר לתוכניות מותאמות אישית" נכונה בחלקה, אבל כשמפרקים אותה מגלים שיש תחומים שכן ויש תחומים שלא. לפעמים זה כי אנחנו לא יודעים איך, אבל לא מעט פעמים הסיבה היא שאנחנו רוצים לשמור על בסיס משותף. האם מערכת חינוך שעוברת לפרסונליזציה לא מסתכנת בוויתור על רכיבים חברתיים, על פיתוח חוסן להתמודדות עם מה שלא נתפר למידותיך?
ולימוד נגינה הוא סוגיה מעניינת בפני עצמה כי בחינוך והוראה יש חלק תיאורטי ויש גם פרקטיקה. האם במובן זה לימוד נגינה זהה ללימוד ספרות?

ואני מעלה את התהיות לא משום שמוותרת על הפרסונליזציה, אלא משום שחוששת ממטוטלת שתשפוך את הבסיס המשותף, החשוב, יחד עם המים העכורים של ארבעים תלמידים שיושבים ארבעים שעות בשבוע ועושים בהן אותו הדבר…

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "גילי"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1522 Sat, 19 Jun 2021 19:12:01 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1522 בתגובה על רחל ארליך.

אני באה מעולם המוזיקה ובנוסף אמא ל 4 (מחוננים) . העולם (כמעט) כולו עבר לתכניות מותאמות אישית. פרסונליזציה כמעט בכל תחום בחיינו. לכל אחד ואחת הצרכים הייחודיים לו ואיכשהו נדמה שדווקא תחום ההוראה נשאר רובו כשהיה. גם בהוראת נגינה על אף שמדובר בשיעור פרטני, עדיין עובדים לפי מתודות שנבנו לפני שנים רבות, כמעט ללא התאמה לתקופה ובוודאי לא לצרכים הספיציפיים של הנגן המסויים.
אני מאמינה גדולה בגמישות, אינטרדציפלינריות, והקשבה. יש ערך עצום בבניית תכנית מותאמת אישית בשילוב עם עבודה קבוצתית. היברידיות… הקורונה גרמה לנו להכיר כלים נוספים שחייבים להשתמש בהם כדי לייצר סקרנות, מוטיבציה ולמידה משמעותית.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1514 Sun, 13 Jun 2021 17:33:44 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1514 בתגובה על גילי יגר.

תודה גילי! כל כך שמחה שהגעת!
ממש אשמח לשמוע מנסיונך ומחשבותיך בנושא הזה (ובאחרים…)

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "גילי יגר"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1513 Sat, 12 Jun 2021 12:53:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1513 רחלי אני כל כך שמחה שהפנו אותי לבלוג המרתק שלך.
אני מרגישה שאת נוגעת בשאלת השאלות בוודאי בימים אלו: כיצד ניתן להגיע לחינוך פרסונלי על ידי שימוש במגוון כלים, רכישת מיומנויות בלי לעגל ולרדד, בלי לוותר על דרישות ועל הצבת רף, בלי לוותר על הצורך בהתמודדות עם מאמץ וקושי. אכן אתגר..

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1509 Tue, 01 Jun 2021 18:22:13 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1509 בתגובה על מיה.

מיה,
דיברנו על זה לא פעם – ואנחנו לגמרי מסכימות שיש צורך בהמשכיות ובעמל. כך כתבה גם ענת, בתגובה אחרת.
אבל לא כל תוכניות המחוננים שנבדקו במחקר הזה הן תוכניות העשרה (וזה בהחלט חלק מהבעיה המתודולוגית שלו).

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1508 Tue, 01 Jun 2021 18:20:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1508 בתגובה על נורית.

נורית,
צר גם לי. זו בעצם הסיבה לפוסט… כשבוחנים את התוכניות רק בהיבט הזה מקבלים תמונה שהיא בעיני לא מדויקת, בלשון המעטה.
לגבי העיסוק בעניינים רגשיים, בדיוק השבוע קראתי פוסט של מישהי שהסבירה שלא ברור לה למה עוסקים בזה כל כך הרבה… חשוב לזכור שלא כל העיסוק הזה גלוי. לא פעם נעשית העבודה הרצינית דווקא בשיעורים "רגילים" – כשיוצרים צורך בשיתופי פעולה, כשמפתחים שיח בריא בקונטקסט רגיל ולא בשיעור "חינוך". כמורה בתיכון אני מעידה ששיעורי החינוך הכי טובים שלי היו שיעורי הסטוריה, כשלא היתה כותרת "שיעור חינוך" והתלמידות שלי לא בנו "מתרסים" בפני נגיעה רגשית (נדמה לי שכתבתי על זה בבלוג פה ושם. למשל, השיעור שעוסק בתרבות דיון הוא כזה).
וכן, גם אני מתחברת למה שכתבה ענת (:

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1507 Tue, 01 Jun 2021 18:14:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1507 בתגובה על לימור.

לימור,
כתבת שני דברים:
הראשון – שכל ילד צריך תוכניות כאלה, ומשרד החינוך נגדן. ובכן, זה נכון – ולא נכון: לחטיבות ביניים ולתיכונים רבים יש מגמה, אם לא זהות, שהיא אומנותית או טכנולוגית. למעשה, יש הרבה יותר מסגרות כאלה מאשר כיתות מחוננים, וזה הגיוני מאד. בבית הספר היסודי אין זהות כזאת בבתי ספר יסודיים, אבל גם מסלולי מחוננים ביסודי יש מעט מאד (7 בכל הארץ ומדיניות שמונעת פתיחת כיתות נוספות כאלה למרות לחצים כבדים מצד הורים), ואכתוב פה את דעתי הלא מאד פופולרית – אני לגמרי מעדיפה מרכזי מחוננים על פני כיתות ביסודי. וזאת בגלל המחיר – לא של אלה שבחוץ, אלא של אלה שבפנים. כי לכמו שכתבת, לכל דבר יש מחיר, ובעיני, מחירה של כיתת מחוננים ביסודי קשה מנשוא.
אבל יש פה עוד משהו: לימודים ודאגה לרווחתו החברתית והרגשית של הילד הם מעניינה של מערכת החינוך. יש מי שיאמרו שאלו ענייניה העיקריים. זאת בשונה, במחילה, מנטיה לתחום דעת מסוים. כך שההשוואה למוזיקה ולספורט לא מדויקת. תוכניות המחוננים אינן תוכניות לחובבי פיזיקה או לבעלי נטיה ספרותית. הן תוכניות למחוננים.
השני – לגבי הנזק שלהן כלפי אלו שבחוץ: יש הרבה דברים שטעונים שיפור בתוכניות האלה, אבל דווקא הטענות שהעלית לא ברורות לי. מרכזי מחוננים קיימים בפריפריה, והשיוך הפריפריאלי נכנס לשיקלול במבחן הקבלה אליהן. יש תוכניות מצטיינים שקיימות רק בפריפריה ונותנות מענה לשכבה רחבה יותר של תלמידים. לא ברור לי איך תוכניות המחוננים מגדילות פערים של ילדים שיש להם לקויות למידה. מלבד העובדה שיש מחוננים עם לקויות למידה, ואפילו כאלה שיש להם לקויות קשות – לא הבנתי את הטענה: האם העובדה שיש ילדים שיש להם לקויות למידה מצריכה אי מתן מענה לילדים שאין להם לקויות כאלה? ולא ברורות לי בעיות השתלבות של אלה שבחוץ. אני מכירה דווקא קשיים חברתיים של תלמידים שיוצאים ליום בשבוע למרכז מחוננים; יש ילדים לא מעטים שבוחרים לוותר על היום הזה בדיוק מהסיבה הזאת, ובמידה מסוימת אני שמחה כשזה קורה, לא שמחה בהפסד היום אלא בהבנה החברתית ובבחירה ברווח שבה.
בסופו של דבר, אני מסכימה אתך – לכל נסיון להיטיב יש מחיר. מחיר ציבורי ומחיר אישי. זה נכון לגבי תוכניות המחוננים כמו לגבי כל תוכנית אחרת, לילדים "רגילים" ולילדים עם לקויות למידה ולילדים עם צרכים מיוחדים, לספורטאים ולגאוני מכניקה ומחול. את שאלת המחיר האישי צריכים הורים לשאול את עצמם, לא רק בתחילת המסלול (מבחן איתור בכיתה ב או התחלת הלימודים בכיתה ג או ז) אלא גם בכל שלב בדרך. המחיר הציבורי הוא שאלה שיש לשאול שוב ושוב, אבל לא מתוך "גם לי – גם לך לא יהיה מענה" אלא מתוך הבנת הצרכים והמענים לאוכלוסיה הזו, כמו לכל אוכלוסיה אחרת.

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "מיה"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1506 Tue, 01 Jun 2021 16:46:56 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1506 בתגובה על רחל ארליך.

אם כבר רנזולי… אז המודל שלו מדבר על שלבים של חשיפה, העמקה, חקר. ובמידה מסוימת זה קיים גם במרכזי מחוננים, אבל לא בכולם ולא תמיד. יש מקום להתבונן על התכניות ולחפש גם את השלבים האלה, ואיך הם באים לידי ביטוי.

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "נורית"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1505 Tue, 01 Jun 2021 09:02:54 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1505 פוסט מרתק
חבל לי ששוב עיקר העיסוק סביב מחוננים מתעסק גפן האקדמי ,הצלחה בלימודים.
מתחברת מאוד למה שכתבה ענת בתגובה למעלה.
בנוסף הייתי רוצה שיהיה עיסוק נרחב יותר בחלקים הרגשיים. ( אגב בעבר במרכז יום היה יותר ….בשנים האחרונות מתמקדים יותר בצד האקדמי וחבל)
שהם חסרים מאוד הן במרכזי יום והן בכיתות המחוננים שלומדים שישה ימים בשבוע.
הפחד לתסכל את הילד המחונן ומשפחתו לאחר שעבר מתוסכל מבית הספר השכונתי
או יוצא ליום שהוא עבורו אוויר לנשימה
ובעצם מחזק את החלקים החזקים של הילד או"מלטף להורים את הגב"

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "לימור"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1504 Tue, 01 Jun 2021 08:54:53 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1504 אם אני הצלחתי להבין את המסר העיקרי, החוזק של תוכניות מחוננים נובע מהעובדה שהילדים לומדים עם ילדים דומים להם ובכך קל יותר להתאים להם תוכנית לימודית והם מצד שני מרגישים חופשיים יותר. האם זה לא יכול להוות יתרון לכל קבוצת ילדים? כאלה שיש להם נטייה לספורט, אמנות, מכניקה וכדומה. רק שאלו לא נכנסים לתוכניות מיוחדות. למעשה משרד החינוך נגד סגמנטציה כזו!
אני לא יודעת לגבי התרומה של תכניות מחוננים לתלמידים שבפנים, אבל יש לי דעה מאד חזקה לגבי הנזק שהן יוצרות לאלו שבחוץ: מתגמלת פערים סוציואקונומיים, מגדילה פערים של ילדים עם קשיים שאינם קשורים לפוטנציאל לימוד כגון דיסגרפיה או דיסלקציה, ויוצרת בעיות השתלבות. לכל נסיון להיטיב יש מחיר שמשלמים, האם המחיר כדאי?

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1503 Mon, 31 May 2021 11:45:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1503 בתגובה על אורית.

אורית,
תודה שכתבת.
מוסיפה ואומרת שלעתים זה קורה גם בכיתות מחוננים: כמו שכתבתי, אנחנו לא "מכינים את התלמידים לבגרות". ההנחה היא שמלמדים את "החומר" אבל מלמדים גם יותר ממנו – כי הם יכולים וכי זה המענה המתאים להם (וכך עלול תלמיד לקבל אצלנו ציונים נמוכים יותר משהיה מקבל אילו למד בכיתה רגילה, כי הרף והקצב והציפיות אחרים).

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1502 Mon, 31 May 2021 11:42:27 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1502 בתגובה על ענת.

ענת,
מדייקת רגע – את מדברת כמובן על מרכז מחוננים (ולא על כיתת מחוננים, בה באופן בסיסי מלמדים את תחומי הדעת לפי התוכנית של משרד החינוך).
ואני מסכימה אתך לגבי קורסי המשך. וגם לגבי תחושת המקצועיות – אולי זו התמקצעות בעצם? – וגם לגבי הצורך בעמל. בוודאי כשמדובר במקום שלעתים הוא היחיד בו ניתן לצפות מהמחוננים לעמל כזה… לפחות עד הגיעם לחטיבת הביניים או התיכון. למעשה, זה נושא שאני מדברת עליו לא פעם עם מנהלים ומורים במרכזים כאלה.
כן יודעת לומר לך שיש מקומות שבהם זה עניין של גיל: מניחים שבכיתות הצעירות עיקר העבודה צריכה להיות על מיומנויות למידה ויצירת קשר חברתי (אחרי הכל הם נפגשים רק פעם בשבוע – לוקח הרבה זמן עד שמגיעים לגיבוש קבוצה) ובשלבים מאוחרים יותר יש קורסים יותר מעמיקים. יש מקומות שעובדים באמצעות פרוייקטים ואז ההעמקה קיימת – אחרת.
וזה משהו שניתן ואולי כדאי להעלות בפני צוות המרכז.

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "אורית"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1501 Mon, 31 May 2021 09:11:51 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1501 מעניין מאוד. מסכימה עם האבחנה שמרכז המחוננים לא אמור לשפר את הישגי התלמידים בבית הספר. הם נהנים מקבוצת השווים, התחומי העניין המגוונים, גם אם מדובר בטעימות.
הם יכולים להבין מה מעניין אותם ומה עוד יש לעולם להציע מלבד מה שנלמד בבתי הספר. הרעיון הוא שקל להם באופן יחסי להשלים את החומר שיפסידו בימי השליפה, והזמן ביום זה מנוצל להרחבת אופקים.
תודה

]]>
תגובה לפוסט: "האם תוכניות מחוננים באמת מועילות לתלמידים?" מאת "ענת"https://giftedandmore.co.il/gifted-programs-outcomes/#comment-1500 Mon, 31 May 2021 06:31:21 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2718#comment-1500 פוסט מעניין, כרגיל.
שבגדול אני מסכימה איתו.
אבל מה שחסר לי בתוכנית מחוננים זה מקצועיות – קורס המשך. נושא שמעמיקים בו. התחושה היא שמרפרפים על פני המון דברים, וזה נהדר, אבל אין עומק ומקצועיות בשום דבר. ומכיוון שאני גם מאמינה גדולה בעמל ועבודה, זה חסר לי.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1493 Wed, 19 May 2021 09:29:54 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1493 בתגובה על לאה כהן.

לאה,
אני חייבת להגיד שלא מופתעת מחיבתך להקדמות (נדמה לי שדיברנו על זה פעם) – וגם מבינה: לפעמים ההקדמה חשובה ולפעמים היא פשוט מעניינת.
ומצחיק שלא חשבתי על שלוש ההתחלות האלה כהקדמות, אבל את צודקת, זה בדיוק מה שהן (-:

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "לאה כהן"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1491 Sat, 15 May 2021 19:43:14 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1491 אני תמיד אוהבת לקרוא הקדמות – פעמים רבות הן יותר מעניינות מהתוכן עצמו. אז הפוסט הזה, עם שלוש הקדמות, הוא בכלל צ'ופר מבחינתי.
וכמו מכל הפוסטים שלך – נהניתי מאוד.

]]>
תגובה לפוסט: "מבחן איתור מחוננים – לבית הספר העל יסודי: כל מה שחשוב לדעת" מאת "אילן"https://giftedandmore.co.il/test-highschool/#comment-1484 Sun, 09 May 2021 12:52:09 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1274#comment-1484 שלום
את אף פעם לא מאכזבת !!!
תמיד התשובות שלך קצרות, ענייניות וברורות !
אני מאוד מודה על מהירות התשובה.
אילן

]]>
תגובה לפוסט: "מבחן איתור מחוננים – לבית הספר העל יסודי: כל מה שחשוב לדעת" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/test-highschool/#comment-1483 Sun, 09 May 2021 10:48:30 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1274#comment-1483 בתגובה על אילן אדלהייט.

שלום אילן,
שמחה שאתה פה!
לשאלותיך:
1. האיתור הוא ביחס לשכבת הגיל בפרישה ארצית, ולא ביחס לנבחנים עצמם, בדומה למה שנעשה במבחני כיתה ב'.
2. האיתור לא מושפע ממספר המקומות הפנויים בשנה זו.
3. החל מהשנה שעברה מתבצע איתור מצטיינים גם במבחן של כיתה ו, והמטרה היא באמת לפתוח בפני תלמידים מצטיינים אפשרויות נוספות כמו נבחן צעיר וקורסים וירטואליים.

]]>
תגובה לפוסט: "מבחן איתור מחוננים – לבית הספר העל יסודי: כל מה שחשוב לדעת" מאת "אילן אדלהייט"https://giftedandmore.co.il/test-highschool/#comment-1482 Sat, 08 May 2021 17:32:36 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=1274#comment-1482 שלום
אני נרגש לכתוב לך כי את האורים ותומים של התשובות לגבי מחוננים ואיתורם !
ברצוני לשאול :
1. האם מבחן האיתור של משרד החינוך שנערך ע"י מכון קרני בכיתה ו (לקראת הלימודים בעל יסודי) הינו מבחן איתור ילדים מחוננים בכלל האוכלוסיה בשכבת גיל זו (3% ממספר הילדים בגיל זה בארץ בדומה למה שקורה באיתור בכיתה ב) או איתור 3% מתוך הילדים שנבחנו במבחן ?
שאלה זו נשאלת משום שחלק קטן בלבד מכלל הילדים בגיל הזה ניגשים למבחן האיתור.
2. האם איתור הילדים כמחוננים מושפע ממספר המקומות הפנויים במסגרות המחוננים בשנה זו ?
3. שאלה אחרונה והיא ,האם גם בשכבת גיל זו (ו לקראת ז) מתבצע איתור ילדים מצטיינים (5% הבאים)דבר שמקנה אפשרות ל"נבחן צעיר" במשרד החינוך ?
בתודה מראש
אדלהייט אילן

]]>
תגובה לפוסט: "אני אבחר בך: מערכת הבחירות הראשונה בישראל – פוסט ליום העצמאות" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/first-elections/#comment-1474 Tue, 13 Apr 2021 15:10:17 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2675#comment-1474 בתגובה על שירה.

תודה רבה, שירה!
התחלתי להאזין לפרק על הצנע – הוא אכן מעניין! פודקאסטים הם לא האוטומט שלי. קשה לי להקשיב תוך כדי עשיית משהו אחר. אפילו להליכה אני לא יוצאת עם פודקאסט. אז כשממליצים לי על פרק טוב, אני שומעת בהפסקות…
חג עצמאות שמח!

]]>
תגובה לפוסט: "אני אבחר בך: מערכת הבחירות הראשונה בישראל – פוסט ליום העצמאות" מאת "שירה"https://giftedandmore.co.il/first-elections/#comment-1473 Mon, 12 Apr 2021 12:23:45 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2675#comment-1473 נהננו מאוד לקרוא את דבריך בנסיעת אמא-בן עשר ארוכה ולתכנן את הפעילות המשפחתית ליום העצמאות (ואני גם שולחת את הפוסט לעוד מי שיכול ליהנות ממנו).
יש גם פרקים מעולים על תקופת הצנע (ובכלל) בפודקאסט "כשבגרוש היה חור" של עושים היסטוריה.
(וטעות קטנה בפיסקה על הרכבת הממשלה, נכתב לוחים במקום לוחמים.)

תודה רבה, כמו בכל שנה ובכל שנה יותר, עם הילדים הגדלים ונהנים יותר מהרעיונות, כולם.

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1459 Tue, 23 Mar 2021 16:06:32 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1459 בתגובה על רחלי.

רחלי,
תודה ששיתפת במחשבותייך.
מבינה מאד מה את אומרת לגבי חששות הסביבה. זה מבלבל, כפי שטרנד ה"תשמור על העולם ילד" מבלבל מאד. ילדים הם ילדים. הם יכולים לעשות הרבה, אבל התזוזה הצידה של המבוגרים נכונה רק אם היא למטרת ליווי, לא כשהיא העברת לפיד.
ואת מדברת על "מה שעובד". וכאן צצה שאלה מעניינת – מתי זה עובד. וכמה משפיע הגיל, והזמן שעובר. האם כמבוגרים אנחנו מעריכים את מורינו באופן דומה למה שעשינו כילדים? (יכולה לומר על עצמי שזה משתנה מאד).

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1458 Tue, 23 Mar 2021 16:01:59 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1458 בתגובה על רבקה קופלר.

רבקה,
קוראת אותך וחושבת מיהם המורים שאני זוכרת ומדוע. חלקם עשו עוד משהו, מלבד להיות סוכני ידע.חלקם עשו רק את זה – אבל הם עשו את זה מעולה והשאירו רושם עצום.
ואת צודקת: את הפאזל תשלים המחוננת עצמה

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחלי"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1457 Sun, 21 Mar 2021 06:46:37 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1457 פוסט מעורר מחשבה ומרגש. התאים לי בדיוק הבוקר
וכמה הרהורים משל עצמי – הצורך בהדדיות, כפי שמופיע אצל קוהוט, מאד מתחבר לי למחוננות ולשאלה שלך. ממשיכה את ריבי בתחושה של המפחיד- כי לעיתים גם מורים וגם הורים מפחדים מילדים מחוננים. מהרגע הזה שהם ידעו יותר, יבינו יותר מהר וכו'. ילד צריך להרגיש שיש לו לאן לשאוף, ממי לקחת דוגמא או השראה, על מי לסמוך, שיש מישהו מבוגר שם. וכשהמבוגר "מפחד" ממנו, או "נשבר" בפניו, בצורה כזו או אחרת, זה יכול להטיל אימה גם על הילד. בתור ילדה, זה היה לי קשה כשהתברר לי שעוד מורה מפחד מהשאלות שלי…
לא נכנסת לפסיכולוגיזציה, אבל מהצד של המחוננת – זה היה ממש מרגיע ומאפשר נשימה לפגוש מורים שבאמת יכולתי לסמוך עליהם שהם ברי סמכא בתחומם. לא נתקלתי בהרבה מורים כאלה, לצערי. שהיו מסוגלים להתדיין באמת על נושא לעומק, לענות על שאלות, על חיבורים לתחומי תוכן אחרים שהבאתי, ולא לברוח למה שכן או לא בתוכנית הלימודים…
מהצד של המורים – אחד ההבדלים שיותר מתחדדים לי, זה הענווה שכתבו כאן קודם, או יותר מדויק עבורי- לאפשר לעצמי ללמוד יחד עם התלמידים. למרות שיש מאחורי לא מעט שנות לימוד, אין לי צורך להיות המורה ה"יודעת כל", אני שם בשביל להנחות אותם, וכן, יש לי עוד הרבה מה לתת להם בהרבה היבטים. יצא לי ללוות עכשיו מורים בתהליך כלשהו, ואני שמה לב שזה מאד קשור לניסיון ובעיקר לתחושת הבטחון בתפקיד ומול התלמידים.
אני חושבת שעבור הגילאים הצעירים יותר חשוב שיהיה מורה שבקיא בתחום הדעת שלו ועם גישה טובה לתלמידים, פחות חשובה המחוננות האישית שלו. בגילאי חטיבת ביניים, שזה גם הגיל בו מתעצבת הזהות האישית, אולי יותר חשוב שיהיו סביב התלמידים המחוננים גם מורים ומורות שהם בעצמם מחוננים.
בכל מקרה, זה קצת "מה שעובד". מכירה מורים מחוננים וכאלה שלא, כאלה שלמדו את מאפייני הילד המחונן מבפנים וגם מבחוץ, וכאלה שהם מחוננים בעצמם, ולא טרחו לעמוד על המאפיינים באופן מודע. כאלה וכאלה מתחברים לתלמידים המחוננים ומצליחים לתת להם את הדבר הזה שמעבר. שמעבר ללמידה של תחום דעת או נושא כזה או אחר.
תודה רבה על פתיחת המחשבה ושבוע טוב

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רבקה קופלר"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1456 Sun, 21 Mar 2021 06:16:09 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1456 על זה נאמר "מכל מלמדי השכלתי". אסור לחשוב על מורה כעל סוכנת ידע אלא כעל אדם שלם, כפי שאמרת. אדם שהיא מכלול כל ההתנסויות שלה, וכן, התמקצעות בנושא אחד. לא צריך יותר. הילדה המחוננת תעשה את ההקשרים בין כל האנשים שהיא פוגשת. כל מי שאני זוכרת כ"מורה לחיים" הם אנשים שעשו עוד משהו עבורי, חוץ מלהורות חומר לימודים.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "ליאת"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1455 Fri, 19 Mar 2021 12:39:16 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1455 בתגובה על רחל ארליך.

אני לא יודעת מספיק כדי לענות בנוגע לדמוקרטי.
גם לפי התפיסה שלי נדרשים גם המשכיות וגם שילוב. כך שהכל מייצר למידה הוליסטית רחבה ומגוונת.

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "שרי"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1454 Fri, 19 Mar 2021 10:27:37 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1454 בתגובה על רחל ארליך.

מהר יותר ורוחבי יותר עם יכולת ליצור הקשרים ולהבין תהליכים קדימה

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1453 Fri, 19 Mar 2021 09:16:37 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1453 בתגובה על שירה.

תחושת הענווה. איזו הגדרה יפה.
ואני חושבת שזה נכון לא רק לגבי מחוננים אלא לגבי המורה הטוב בכלל, הענווה שלא תמיד אוטומטית, לא תמיד קיימת בתחילת הדרך; לעתים היא דווקא פרי הנסיון, עם כל הפרדוקס שבכך.

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1452 Fri, 19 Mar 2021 09:13:13 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1452 בתגובה על שרי.

יו, שרי, כמה מחשבות את מעלה בי…
סקרנות – האם היא מנותקת מהשאר? יש סקרנים שאינם מחוננים, ברור. אבל אני חושבת שהמחוננות, לפחות בראשיתה, באה עם סקרנות. ההמשך הוא כבר סיפור אחר.
לגבי הפילטר. זה ממש מעניין, מה שאמרת,שהכל נתפס בו. (בכלל, דימויים הם עולם מיוחד במינו, כי יכולת לומר כבר כאן – זו חשיבה ללא פילטר, הכל נשאר בחוץ!)
ואז עברת לפילטר המסנן, וזה – אני חושבת – כבר תלוי, מה מסונן ומה לא. האם מחוננים חושבים יעיל יותר מאחרים (במובן של תהליך חשיבה, שמסנן ומחבר) או שהם עושים את זה מהר יותר, ולכן אנחנו לא חשים בחוסר היעילות של התהליך?

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1451 Fri, 19 Mar 2021 09:09:16 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1451 בתגובה על ליאת.

זה קצת מעורר קנאה, כן. לא לכל ילד יש מקום שמתאים לו. לפעמים הבחירה היא במקום הכי מתאים מתוך האפשרויות, וזה אחרת.
ועל הלומדים מן האויר… כבר חודשיים זה בקנה, יום אחד זה יהפוך לפוסט עצמאי (:

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1450 Fri, 19 Mar 2021 09:04:02 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1450 בתגובה על ליאת.

תנועת המטוטלת, אכן כך. ואולי הרצון לפתור בעיות בבת אחת, למצוא את נוסחת הקסם, כמו שרואים בכל "חדשנות" חינוכית בעצם.
לגבי הדמוקרטי. לפחות כמו שאני מכירה אותו, המודל שלו אחר; הוא מודל היברידי אבל לא המשכי. או שאני טועה? שואלת כי מה שאהבתי במודל הזה הוא שהיום של הלמידה האישית לא מנותק מימי הלמידה המשותפת, ושגם בו יש גם וגם – גם למידה והנחיה אישיות וגם קבוצתיות.

]]>
תגובה לפוסט: "פרסונליזציה בהוראה. למה, בעצם?" מאת "ליאת"https://giftedandmore.co.il/personalized-learning/#comment-1449 Fri, 19 Mar 2021 07:34:22 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2653#comment-1449 כמו כמעט בכל תחום, היברידיות היא התשובה. מכיוון שמערכת החינוך המסורתית התבססה על מערכת שעות כיתתית נוקשה, בהן לא ראו את צרכי התלמיד. עכשו, אולי בשיח אך לא במעשה, המערכת נוטה לצד השני של המטוטלת, פרסונליזציה.
ניתן לראות דוגמאות למערכת שעות משולבת בבתי ספר דמוקרטיים וגם במספר מצומצם של בתי ספר ממלכתיים.
אני חושבת שמערכת שעות משולבת היא אחד מהגורמים שיכולים להצעיד את מערכת החינוך למאה ה 21.

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "ליאת"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1448 Fri, 19 Mar 2021 07:17:04 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1448 הזדהיתי עם כל פסקה שכתבת. קינאתי קצת בפסקה שציינת שילדיך מצאו מסגרות שמתאימות להן. ולמדתי משהו חדש בהסבר שכתבת אחרי ה׳לומדים מן האויר׳.
חג שמח

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "שרי"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1447 Fri, 19 Mar 2021 07:16:49 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1447 מורה לא חייב.ת להיות מחוננ.ת ובנוסף לכל המעלות שציינת שכחת מעלה אחת ממש מהותית והיא סקרנות
סקרנות לחקור וללמוד ולהכיר את הבן.בת האנוש שמולך
את האופי שלו
את הטריגרים שלו ללמוד ולא ללמוד
להיות ספוג של ידע
בהמשך לדימוי שלך אני מדמה אותנו המחוננים לרשת צפופה -פילטר מאוד צפוף שכל הזמן נתפס בו מידע
אצל הלא מחוננים הפילטר גדל וגדל עד שכמעט לא נתפס בו כלום
פילטר מהותו גם סינון בין עיקר וטפל והעברת חומרים לאחסון ולשליפה בעתיד בקונוטציה המתאימה
ככל שעובר ונדבק יותר כך יש יותר מה לשלוף (עד שנסתם 🙂 )

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "שירה"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1446 Fri, 19 Mar 2021 06:50:14 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1446 אני חושבת שהעיקר היא תחושת הענווה – שיש דברים שהתלמידים שלי חשים או יודעים שאני איני מבין בהם. באמת כי התלמיד והמורה אינם רק מחונן / לא מחונן, וגם בחווית המחוננות יש מגוון רחב.

יש מורים מחוננים שאינם כאלה ויש מורים, כמו המחנכים המופלאים של הבן שלנו, שאינם מחוננים אבל נותנים מרחב לייחודיות הזו.

נתקלתי השנה לראשונה במקרה כואב של מורה שלא מבין את הייחודיות של הילד שלי. אבל אין קשר בין זה לבין רמת המשכל שלו, יש קשר למידות שלו

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1445 Thu, 18 Mar 2021 05:40:00 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1445 בתגובה על ריבי.

"מטריד ומבהיל".
מה שמעניין הוא שאף פעם לא חשבתי במלים האלה של חשש ובהלה אלא של כח.
כלומר, חשבתי על נטל ההוכחה, אבל לא במפגש הזה עם המורים.
תודה ריבי. כרגיל, שלחת אותי לחשוב.

]]>
תגובה לפוסט: "האם מורה למחוננים צריך להיות מחונן?" מאת "ריבי"https://giftedandmore.co.il/gifted-teacher/#comment-1444 Wed, 17 Mar 2021 16:55:33 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2642#comment-1444 אני רואה את הדברים מהזוית של שלג-החוויה של מחוננים היא המון פעמים שהם הכי חכמים-זה מטריד ומבהיל אותם. כשפוגשים מורה שהוא חכם יותר זה מקל עליהם סוג של נטל-חובת ההוכחה להיות הכי חכם. יש גיל שבו הם יסלחו לאדם כזה על היותו מורה לא טוב ואפילו אדם לא נעים רק בגלל שהוא מאד חכם. אחר כך הם גם יעריכו ניסיון חיים, סבלנות, חמלה והכלה (הסדר לא קובע).

]]>
תגובה לפוסט: "ה' המגמה וטעויות של מורים" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/teachers-mistake/#comment-1443 Wed, 17 Mar 2021 11:53:03 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2605#comment-1443 בתגובה על ריבי.

ריבי, כבר חודש אני מסתובבת עם התגובה הזו שלך בבטן. שנים שאני חושדת ש"מתקני מורים" באים בחבורות, חצי-תורשה-חצי-סביבה…
ואת צודקת באשר לתגובת המורה. שימי לב למה שקרה כאן עם הילד – הוא סירב לפנות למורה מלכתחילה (זה אף פעם לא "מלכתחילה", אני יודעת, היו התנסויות קודמות איתה או עם אחרות, ובכל זאת). אבל תגובה טובה של מורה היא בהחלט עניין חינוכי חשוב, לא רק לילד, אלא לכל הכיתה. העניין הוא שמורים, כמו הורים, הם בני אדם… וצריך הרבה מזל.

]]>
תגובה לפוסט: "גמביט המלכה: מחוננים צעירים ומבוגר אחראי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/queens-gambit/#comment-1442 Wed, 17 Mar 2021 06:36:23 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2459#comment-1442 בתגובה על ינינה.

ינינה,
איכשהוא התפספסה לי התגובה הזו. מזל שתגובה חדשה גרמה לי לחזור ולקרוא את הקודמות…
מעניין שכתבת על החינוך של הוריך "במקרה שלי הם צדקו". האם זה לא כך ברוב המקרים? כל פעם כשאני קוראת סיפורי סינדרלה (רמי לוי כדוגמה) אני חושבת על נדירותם; נראה לי שגם היום, עם כל האינפלציה של ההשכלה, היא משתלמת כלכלית.
וכמה מעניין הסדר בו כתבת: "מאפשרים לילדים ללכת אחרי התשוקות אבל מעבירים מסר של צורך להתפרנס". אולי בסדר הזה טמונים פערי הדורות?

]]>
תגובה לפוסט: "גמביט המלכה: מחוננים צעירים ומבוגר אחראי" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/queens-gambit/#comment-1441 Wed, 17 Mar 2021 06:31:14 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2459#comment-1441 בתגובה על נטע.

נטע,
אין לך מושג כמה שמחתי לגלות את התגובה הזו דווקא בימים אלה – כשאני קוראת את הספר גמביט המלכה, וחושבת שוב על הסדרה… וגם, כמה שמחתי במשפט שהתחלת בו, על נקודת המבט. אבל אליו אחזור דווקא בסוף.
שאלת מה קורה במקרה שהילד טוב "גם וגם". שאלה דומה שאל אותי לפני שבועיים מורה במסגרת השתלמות בהוראת מחוננים בכיתה ההטרוגנית: מחוננים לא הולכים להיות מורים, הוא אמר לי, אנחנו מכוונים אותם מגיל צעיר למדעים והייטק. סיפרתי לו על בחור צעיר ומבריק שאני מכירה, שהלך ללמוד ארכיאולוגיה "כי כך אמרו לו ההורים". לכל מי שהרים גבה הוא הסביר: התייעצתי אתם אם ללמוד ארכיאולוגיה, שזה מה שמעניין אותי, או ללכת להייטק, כדי לדעת שיש לי פרנסה בטוחה. הם אמרו לי ללכת עם הלב".
כמובן, יש הורים רבים שהיו עונים אחרת, וכנראה הרבה יותר מהסוג הזה. השאלה היא איפה ה"אחרת" הזה מפסיק להיות לגיטימי והופך להיות בעיה. השתמשת במלים "כפיה בעדינות (פילית)" ונדמה לי ששירטטת בעצמך את הגבול הזה: הורים נורמלים רוצים בטובת הילד. מי יודע מהי? הילד הרוצה לרבוץ או ההורים הרוצים 8200? ומה קורה כשהרצונות מתחלפים? שאלה טובה. הלוואי וידעתי להשיב עליה תשובה גדולה, עקרונית, אבל אין לי כזאת.
וכאן אני מגיעה לנקודת המבט.
מבט של מטפלת שונה בהכרח ממבט של אנשי חינוך, ולו משום שמטפלת פוגשת את אלה המגיעים לטיפול – אוכלוסיה שהיא קטנה יותר ובעלת מאפיינים "מזוהים" יותר מאוכלוסיית ה"כולם" שפוגשים בבתי הספר. כמי שעוסקת בחינוך מחוננים אני שואלת את עצמי האם המחוננים שאני פוגשת, אלה שלומדים במסגרות מחוננים, הם אכן מדגם מייצג דיו של מחוננים; אני שואלת את אותה השאלה על הילדים שאת פוגשת בכובעך – האם הדחיפה ההורית הזו רווחת מאד, או שהיא רווחת מאד בקרב אלה המגיעים לטיפול? (ומה לגבי אלה הנזקקים לטיפול ולא מגיעים אליו?) – גם על זה אין לי תשובה, כמובן. אני חושבת שהקביעה ש"החברה ומערכת החינוך מתקשות ללוות ומתעקשות להוביל" היא קביעה שיש לה על מה להתבסס, אבל לא בטוחה שהיא התמונה השלמה, אפילו לא כשמדובר במחוננים.
ולו היית אותו ילד… האם בני שלוש-עשרה רבים באמת מסוגלים לראיה הבוגרת הזו? זו שמבינה שהישארות בפסגה היא מפעל חיים בפני עצמו? מעניין לבדוק את זה.
תודה שכתבת, נטע. הדברים שלך ליוו אותי כבר יומיים בחשיבה, ומן הסתם ימשיכו ללוות אותי עוד.

]]>
תגובה לפוסט: "גמביט המלכה: מחוננים צעירים ומבוגר אחראי" מאת "נטע"https://giftedandmore.co.il/queens-gambit/#comment-1438 Sun, 14 Mar 2021 17:09:38 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2459#comment-1438 רחל,
כמי שצפתה בסדרה מנקודת מבט של מטפלת, לא אם או מורה, וכעוקבת חיצונית אחרי מהלכי הוראה ומפגשים עם נוער מחונן, אני תופסת את הסיטואציה ה"מחוננית" שהבאת ואת תפקיד ההורים מעט אחרת. לא אכנס כאן לשאלה "האם מוח המחונן מחווט אחרת נוירונלית או שמא הוא "מוח מואץ" ", אקח כנתון שלילד/ה נתונים יש יכולת מוגדלת בתחום/ים מסויימים. האם הוא מודע להם? האם הוא/היא באמת "בוחר/ת" בעתיד כלשהו (רחוק או קרוב)? אם מדובר בתחום ספציפי (מתמטיקה, שח) התשובה קלה, "כן". אנשים נוטים לבחור את הדרך שתניב להם מקסימום תוצאה במינימום מאמץ.
אך מה קורה במקרה והילדה טובה בשח/מתמטיקה וגם בריקוד/משחק?
במתח בין גישתה של איילין באשר לתפקיד ההורים (והמורים?), להיות שם "בצד", ובין גישתך באשר לתפקיד ההורה (הפעיל והמכוון) אני פוגשת רוב מוחלט של הורים "פעילים" שכופים בעדינות (פילית?) את המסלול התועלתני/כלכלי/8200מי על ילדיהם על פני נטייתם/רצונם ללמוד קרקסאות/משחק/ריקוד או… "לרבוץ". כנראה שהחברה ומערכת החינוך מתקשות ללוות ומתעקשות להוביל.
ולו הייתי אני אותו ילד שנשאל את אותה השאלה… הייתי עונה "אחרי שאגיע לפיסגה… אשאר שם לשמור עליה"…. אבל זו כבר סוגייה אחרת – התמדה ואפרוריות.

]]>
תגובה לפוסט: "ה' המגמה וטעויות של מורים" מאת "ריבי"https://giftedandmore.co.il/teachers-mistake/#comment-1410 Wed, 17 Feb 2021 12:30:48 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2605#comment-1410 אנחנו ארבעה מתקני מורים. צעירתהבית גם נהגה לודא הריגה בכך שהיתה מוסיפה " בדקתי עם אמא/אבא…."(כשאבא שלך מתמטיקאי אמא מדענית ואת אמנם בלרינה אבל לא רק…). לטעמי תגובת המורה מעידה רבות עליו-תגובה מקבלת מראה לתלמידים שגם טעויות קורות, ניתנות לתיקון ואפשר להטיל ספק ולבדוק לא משנה מי עומד מולך. התלמיד יקבל שיעור באיך מותנים משוב באופן שהצד השני לא יורה בך….

]]>
תגובה לפוסט: "איפוק זה כח" מאת "רחל ארליך"https://giftedandmore.co.il/dad-and-chocolate/#comment-1403 Mon, 25 Jan 2021 17:44:24 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2581#comment-1403 בתגובה על שירה.

תודה, שירה, שכתבת לי

]]>
תגובה לפוסט: "איפוק זה כח" מאת "שירה"https://giftedandmore.co.il/dad-and-chocolate/#comment-1402 Mon, 25 Jan 2021 16:12:40 +0000 https://giftedandmore.co.il/?p=2581#comment-1402 ריגשת, כתבת כל כך יפה

]]>